Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

З осені погрози та тиск на журналістів збільшилися - дослідження

Понеділок, 7 жовтня 2013, 08:49

Старт нового політичного сезону у вересні позначився зростанням кількості погроз та залякувань журналістів, а також збільшенням кібер-злочинів проти ЗМІ.

Такі дані подає щомісячний моніторинг Інституту масової інформації "Барометр свободи слова".

За даними ІМІ, у вересні було зафіксовано 4 випадки погроз журналістам (для порівняння, у серпні – 1).

У вересні також значно пожвавішали кібер-атаки на ЗМІ4 випадки. Протягом всього літа 2013 було зафіксовано лише 2 ДДоС-атаки на сайти ЗМІ.

Початок осені також позначився численними і різноманітними фішинговими атаками на електронні скриньки відомих журналістів та громадських активістів, які відбувались практично кожного тижня.

 

Найбільшу кількість порушень у вересні ІМІ зафіксував у категорії "перешкоджання виконанню законної професійної журналістської діяльності" –  11 випадків (у серпні – 9, липні – 9).

Крім того, у вересні також відбулося зростання економічного тиску на ЗМІ та журналістів — 3 випадки (у серпні – 1, липні – 0, червні - 1). Дещо зріс і політичний тиск5 випадків (серпень – 4, липень - 1).

Водночас, незначно зменшилася кількість побиттів і нападів на журналістів – 4 випадки (у серпні – 5, у липні — 10). Однак було зафіксовано 2 випадки нападів на офіси ЗМІ, у той час як протягом літа таких випадків не було зафіксовано взагалі.

Найбільш резонансними порушеннями свободи слова у вересні став тиск на інтернет-видання "Українська правда" та ініціатива народних депутатів від "Батьківщини" та Партії регіонів щодо обмеження доступу до публічної інформації.

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував 64 випадки нападів та погроз журналістам, 100 випадків перешкоджань законній професійній діяльності журналістів, 37 випадків цензури, та 36 випадків політичного та економічного тиску. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...