Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович спить з телефоном, і Меркель має нагадати йому про Вільнюс - Коваль

Четвер, 14 листопада 2013, 10:02

Лідери Євросоюзу мусили б на фініші докласти більше зусиль, аби переконати українського президента виконати умови Угоди про асоціацію.

Про це заявив польський євродепутат Павел Коваль у своїй статті на Neweasterneurope.

За його словами, зараз ситуація в Україні нагадує ситуацію 2006 року, коли приймалось важливе рішення для долі країни.

"Після виборів 2006 року в Україні хтось запитував Юлю Тимошенко, чи вона уже почала переговори з Віктором Ющенком про створення коаліції. Вона відповіла, що спить з телефоном, чекаючи дзвінка. Сьогодні президент Віктор Янукович спить з телефоном під подушкою – і це час для Жозе Баррозу та Ангели Меркель, щоб зателефонувати йому і нагадати про пропозиції ЄС", - пише Коваль.

"Вони мають надіслати нагадування про Вільнюс, реальну підтримку від Міжнародного валютного фонду і також скасування віз для українців для подорожей до ЄС", - додає євродепутат.

За його словами, зараз ведеться геополітичне змагання за долю України, і лідери ЄС мали б активніше працювати для переконань української влади, щоб не складалось враження, що зараз над цим працює лише Володимир Путін.

Коваль пише, що навіть держсекретар США "Джон Керрі розуміє це геополітичне протистояння".

"Перебуваючи з візитом у Варшаві, він чітко задекларував, що Україна не може бути залишена сама у ці складні часи", - нагадав він.

Євродепутат переконує, що зараз Янукович опинився перед складним вибором: з одного боку на нього постійно тисне Кремль, а з іншого – європейські лідери займають доволі відсторонену позицію. І їхньої підтримки дуже не вистачає українському президентові.

"Я бачив президента Януковича двічі минулого тижні. Він був втомлений. Частина проблем є його власною виною, але це не змінює факту, що він має прийняти складне рішення", - розповів Коваль.

Він пише, що якщо асоціацію не підпишуть у Вільнюсі, то її підписання може відкластись надовго.

"Наступник Штефана Фюле може бути набагато менш прихильним до країн Східного партнерства. Можливо, це буде політик з південної країни, який зосередиться навколо Середземномор'я. 2015 року в Україні пройдуть президентські вибори  - ніхто не захоче втручатись у внутрішню політику країни, а підписання Угоди про асоціацію може бути сприйняте саме так", - застерігає євродепутат.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...