Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

За побиття журналістів на Майдані можуть нікого не покарати

Понеділок, 14 квітня 2014, 12:48

Кримінальне провадження у справі про побиття журналістів і учасників Майдану найближчим часом можуть закрити.

Таку інформацію отримала група юристів, яка з ініціативи "ЛІГАБізнесІнформ" у цьому слідчому процесі захищала права 12-ти журналістів, побитих 1 грудня під час сутичок бійців "Беркуту" та громадян на вулиці Банковій у Києві.

Загалом тоді від дій працівників спецпідрозділу "Беркут" постраждали до 50 співробітників ЗМІ, у тому числі й фотокореспондент "Ліги" Олександр Перевозник.

Депутат, генерал міліції Геннадій Москаль заявив: "Зовсім ніхто не покараний, і жодного прогресу по цих справах немає. Відомі прізвища усіх, хто керував побиттям людей 1 грудня на Банковій і в усі інші дні. Але всі вони втекли швидше за Януковича".

За неофіційною інформацією, яку отримали адвокати, прокуратура готується закрити або вже закрила кримінальну справу, пов'язану з побиттями журналістів під час Майдану.

Про це свідчать і непрямі ознаки: слідчі не викликають адвокатів і їхніх клієнтів для участі у слідчих діях, із порушеннями термінів і ухильно відповідають на адвокатські запити, закривають інформацію, ігнорують зустрічі.

"На сьогодні жодного адвоката, який був у нашій групі, не запросили для участі у слідчих діях, і при новій владі теж. Чи проводяться вони, нам невідомо", - сказав Денис Овчаров, який веде справу фотокореспондента Анатолія Степанова.

Адвокати вважають, що влада вирішила просто визнати провину державного апарату й виділити гроші постраждалим, але це може завадити встановити конкретних винних.

Координатор юридичної групи з захисту постраждалих журналістів Артем Афян припускає, що "держава не хоче додаткового ослаблення силового апарату" у нинішній ситуації.

Адвокат журналіста Олександра Заклецького Віталій Титич упевнений: процесуально справу збираються поховати.

"Сам факт об'єднання декількох кримінальних справ із різними кваліфікаціями – це механізм провалу справи. У такому контексті в неї немає жодної судової перспективи: уявіть собі, припустімо, що в одній справі проходять півтори тисячі звинувачуваних і близько п'яти тисяч потерпілих, яким може бути судове провадження?", - сказав він.

Справу журналістів, побитих на Банковій 1 грудня, слідство об'єднало зі справами цивільних осіб. Потерпілим, які приходили у МВС, відмовляли в прийнятті заяви про злочин і внесення її у ЄРДР за конкретним фактом, а пропонували підписати заяву про визнання потерпілим у вже відкритій справі №1056.

Це кримінальне провадження було внесене у ЄРДР за двома статтями – перешкоджання законній професійній діяльності журналістів і перевищення службових повноважень.

"Відповідно, у якості потерпілих туди потрапили і журналісти, і просто побиті громадяни… Ми розуміли, що такі "хитрощі" слідства спрямовані на ослаблення процесуальних можливостей наших клієнтів. Але ситуація була такою, що треба було увійти хоч у якийсь слідчий процес", - пояснює Титич.

За словами Афяна, зараз покарання для винних прагнуть не стільки потерпілі, скільки суспільство, яке стало мимовільним свідком злочинів. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголосили ракетну небезпеку, є загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...