Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Звинувачуваних у вбивстві Нємцова взяли за наводкою з ресторану - ЗМІ

Понеділок, 8 червня 2015, 09:23

Свою участь у вбивстві російського політика Бориса Нємцова ще на допиті 7 березня визнав не лише головний звинувачуваний Заур Дадаєв, але й Анзор Губашев.

Як пише "Коммерсант", за версією слідства, він підвозив кілера до місця злочину.

За даними видання, Анзора Губашева, який полетів до Інгушетії незабаром після вбивства Нємцова, затримали там 7 березня й одразу доставили до Москви разом із Зауром Дадаєвим.

Увечері того ж дня двоюрідні брати Губашев і Дадаєв дали слідству схожі свідчення про те, що їх обурила розтиражована в інтернеті думка Нємцова про публікацію карикатур на пророка Мухаммеда, тому політику вирішили помститися.

Разом із товаришем зі служби Заура Дадаєва у полку внутрішніх військ "Північ" Бесланом Шавановим вони встановили домашню й службову адреси Нємцова, почали стежити за ним, а ввечері 28 лютого вбили опозиціонера на Великому Москворіцькому мосту.

При цьому Дадаєв заявив, що стріляв у політика, а Губашев вказав, що підвозив і відвозив кілера з місця злочину. Шаванов, як відомо, при затриманні загинув від вибуху власної гранати.

За даними джерела "Ъ", викладена братами версія стала відома правоохоронцям ще до затримання чеченців

Як зазначив співрозмовник видання, фігуранти кримінальної справи займалися в Москві наданням колекторських послуг. В лютому вони намагалися врегулювати фінансовий конфлікт, який виник у зв'язку з відкликанням ліцензії в одного з московських банків. Інтереси власника банку, який розорився, представляли інші фахівці з боргів, які, ймовірно, мали відношення до ліквідованої правоохоронцями в середині 2000-х солнцевської ОЗГ.

Зустрічі переговорників проходили у відомому московському ресторані, постійна присутність там людей із бородами й у тренувальних костюмах, за даними джерела газети, нервувало охорону, і зрештою за чеченцями встановили аудіо- і відеоспостереження.

Після вбивства Нємцова, як вважається джерело "Ъ", версію про помсту за позицію в історії з карикатурами учасникам розслідування спочатку виклав близький до чеченських колекторів агент. Він же порекомендував поліцейським вилучити відеозаписи з ресторану і з їх допомогою ідентифікувати й затримати майбутніх звинувачуваних.

Завдяки цим записам у справі, крім Дадаєва й Губашева, які зізналися, з'явилися Темірлан Ескерханов, Шадід Губашев і Хамзат Бахаєв. Ще трьом колекторам, які також засвітилися на відеозйомці, слідство не стало висувати претензії.

Таким чином, Губашеву й Дадаєву залишалося підтвердити дані агента. При цьому в кожного з них був свій мотив для зазнання. Губашев, за даними "Ъ", на першому ж допиту повідомив, що підпише будь-які свідчення в обмін на свободу ля свого молодшого брата Шадіда. Губашев навіть запропонував себе на роль убивці, однак слідчий відмовив йому. Попри зізнання Губашева-старшого, його молодший брат залишається під арештом.

Дадаєв же, за його словами, зізнався в убивстві ще до зустрічі зі слідчим, побоюючись за безпеку свого друга й товариша зі службу у "Півночі" Рустама Юнусова: нібито оперативник, який їх затримав, обіцяли вбити приятеля, якщо Дадаєв не візьме на себе замах на Нємцова. За версією звинувачуваного, їх із Юнусовим узяли не 7 березня, як офіційно повідомлялося, а двома днями раніше.

За ці дні, як стверджує Дадаєв, за допомогою тортур і погроз його змушували обмовити себе й інших фігурантів справи. Оперативники заявили, що "фізичну силу застосували лише для миттєвої фіксації і тільки в тій мірі, яка відповідав вимогам закону й безпеки" у випадку зі спецзназівцем.

Дадаєв уже заперечує свої свідчення. Адвокати передбачуваного кілера вимагають лінгвістичну експертизу зізнання для оцінки авторства. А новий адвокат Губашева своє ставлення до свідчень клієнта висловить після консультацій із ним.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: