Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ОБСЄ готова збільшити кількість спостерігачів до тисячі - хочуть повного доступу

Понеділок, 8 червня 2015, 12:09

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ готова збільшити кількість своїх спостерігачів до тисячі осіб за умови забезпечення їм належних умов безпеки, а також припинення перешкоджання їх діяльності.

Про це заявив заступник глави СММ ОБСЄ Александр Хуг в ході засідання Міжпарламентської ради Україна - НАТО, яке проходить у Києві в понеділок, передає Інтерфакс-Україна.

"Після відновлення конфлікту кількість нашої місії може бути зараз збільшено до тисячі в разі необхідності", - сказав Хуг.

"Я хочу підкреслити, що мало сенсу розміщувати наших спостерігачів, якщо нашим командам не буде гарантований доступ до всієї території", - сказав він.

Також Хуг зазначив, що для повноцінної роботи місії, сторони конфлікту повинні забезпечити належні умови безпеки спостерігачам.

Він наголосив, що зараз команди спостерігачів відчувають істотні обмеження з усіх боків.

"Команди спостерігачів часто зупиняються на тривалий час на блокпостах, зокрема в Луганській області. Більше того, наші безпілотні літальні апарати регулярно зазнають обстрілів, а також "глушаться", що порушує їх (СММ) мандат", - повідомив заступник голови місії.

Крім цього Хуг підкреслив, що підписанти "мінських угод" досі не передали СММ списки важких озброєнь, які підлягають відведенню від лінії зіткнення сторін, а також інформації щодо їхнього відведення та місця зберігання.

"Місія не отримала від сторін, які підписали "мінські угоди", деталі списку військових озброєнь, а також детального опису з приводу їх виведення і зберігання", - сказав він, додавши, що це не перешкоджає спостереженню за відведенням озброєнь.

Хуг також висловив стурбованість у зв'язку з "указом" лідера самопроголошеної "ДНР" Олександра Захарченка, який "обмежує діяльність іноземних неурядових організацій на територіях, що не контролює уряд України".

"Залишається побачити, який вплив матиме цей указ, проте вже зараз видно, що це погіршує ситуацію, яка і зараз є дуже складною, у тому числі гуманітарна", - зазначив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
11:57
Споживання електроенергії зросло на 3,8%: в енергосистемі зберігається дефіцит – "Укренерго"
11:55
фотоЗ Таллінна до Києва: естонський депутат розпочав велопробіг, щоб зібрати гроші для ЗСУ
11:55
День після Чорнобилю. Як "Динамо" обіграло "Спартак" на переповненому 100-тисячному стадіоні
11:50
РосЗМІ: У Росії різко зросла кількість вакансій для людей з інвалідністю на тлі війни в Україні
11:39
відео"Патрулювала" кордон: прикордонники помітили рись у Карпатах
11:32
За 2023 рік перевізникам компенсували лише 6% витрат за пільговиків – Мінвідновлення
11:25
фотоРосіяни атакували КАБами Харківщину, серед постраждалих — діти
11:12
фотоУ Стокгольмі відкрився другий фестиваль "Українська весна"
11:05
відео Зеленський в річницю аварії на ЧАЕС закликав світ тиснути на Росію, щоб звільнити ЗАЕС
11:05
Іспанія відправить в Україну ракети до Patriot замість самої системи ППО – ЗМІ
Усі новини...