Петренко розповів, як на Мін'юст тиснуть заради скасування люстрації

Понеділок, 23 листопада 2015, 10:00

Міністр юстиції Павло Петренко заявляє, що на нього чиниться тиск через закон "Про очищення влади".

Про це він розповів в інтерв'ю "Українським новинам", коментуючи свій прихід у Генпрокуратуру минулого тижня.

Петренко уточнив, що ходив знайомитися із заявою й із матеріалами кримінального провадження, відкритого за заявою депутата від "Опозиційного блоку".

Міністр наголосив, що з моменту ухвалення закону "Про очищення влади" його намагалися скасувати. "Фактично опонентами цього закону стала ціла армія тих осіб, які займали посади при режимі Януковича і які на 10 років втратили можливість повернутися у виконавчу владу", - зазначив він.

"Перший напад був спробою через "Венеціанську комісію" визнати наш закон таким, що не відповідає європейським стандартам, – це не вдалося", - сказав Петренко.

За його словами, Венеціанська комісія "дала безпрецедентний висновок", її зауваження стосувалися люстрації суддів – і їх врахували у змінах до закону, які зараз у Верховній Раді. Голова Мінюсту сподівається, що депутати зрозуміють необхідність їх проголосувати.

"Друга атака – це конституційне подання в Конституційний Суд. І якщо не помиляюся, саме по першому засіданню КС і відкрито кримінальне провадження", - сказав Петренко

Він уточнив, що на тому засіданні висловлював позицію Кабміну, що даний закон має бути збережено, що він відповідає положенням не лише Конституції, але й європейським стандартам, а парламент представляли депутати Єгор Соболєв і Леонід Ємець.

Автор заяви, яка стала підставою для порушення кримінального провадження, вважає, що Петренко як міністр юстиції, "використовуючи своє службове становище, тиснув на суддів КС" заявами, що ці судді мають конфлікт інтересів у даній справі, уточнив Петренко.

"Так само нібито тиснули на суддів КС Єгор Соболєв, Антон Геращенко, чомусь… вочевидь, бо він у Facebook написав якийсь пост… і ряд інших осіб, за словами слідчого, членів Громадського люстраційного комітету й журналістів", - додав глава Мін’юсту.

"Я думаю, що система таким чином просто пручається, і судова система, яка, м'яко кажучи, не дуже хоче реформ, і правоохоронна, яка так до кінця й не завершила процес очищення. Вони в такий спосіб намагаються мстити", - вважає він.

Петренко заявив, що на нього "дуже важко тиснути", але зараз рядових співробітників Мін’юсту "в інших кримінальних справах викликають, ведуть 7-8 годин допити".

"Навіть по тим же справам колишніх міністрів юстиції викликають на допити й ставлять запитання: "а ось дайте якусь інформацію про чинне керівництво, якийсь компромат і ми вас тоді не будемо чіпати", - заявив міністр

"Для мене був просто неприпустимий випадок, коли одна співробітниця на 9-му місяці вагітності – й вона після багатогодинного допиту потрапила в лікарню. Будучи в лікарні, фактично під загрозою втратити дитину, слідчий продовжував їй додзвонюватися, розповідав, що їй терміново необхідно з'явитися на допит, а то їй вручать підозру… Слухайте, ну це ж навіть не 2010-й рік!", - розповів Петренко.

"Свавілля такого в наших правоохоронних органах я не буду допускати точно", - пообіцяв він.

повідомив керівництву Генпрокуратури, що в такий спосіб діє середня ланка", - сказав Петренко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування