Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СБУ рапортує про справи за тероризм, журналісти сумніваються в правдивості

П'ятниця, 15 січня 2016, 10:49

Із березня 2014 року Служба безпеки України відкрила понад 3 000 проваджень щодо тероризму, 226 особами винесено вироки за злочини проти держави й народу України.

Про це йдеться у відповіді СБУ на запит DW.

За період із березня 2014-го до середини грудня 2015 року СБУ відкрила близько 1300 кримінальних проваджень за статтею Кримінального кодексу "Терористичний акт", майже 2000 – за статтею "Створення терористичної групи чи терористичної організації", близько 250 – "Фінансування тероризму".

Крім того, понад тисячу проваджень розслідувалися чи досі розслідуються за статтями про тяжкі злочини проти основ національної безпеки України, до яких належать зазіхання на територіальну цілісність, спроба повалення конституційного ладу, державна зрада та інші.

Згідно з даними силовиків, понад 2000 особам повідомлено про підозру, 1200 – арештовано. В СБУ стверджують, що 226 осіб "визнано винними у вчинені злочинів проти держави й народу України, і їх засуджено до різних строків ув'язнення".

Проте з'ясувати, як, де і коли відбувались усі ці суди, Deutsche Welle не вдалося.

У Державній судовій адміністрації на запит щодо статистики розгляду справ та винесених вироків за зазначеними статтями навели цифри за 2014-й і перше півріччя 2015 року: за злочини проти основ нацбезпеки та причетність до тероризму за цей період засудили 93 особи, двох – виправдали.

"Тобто виходить, що решта – понад сто вироків - були винесені лише за другу половину 2015 року?", - дивується DW.

У держреєстрі судових рішень за 2015 рік журналісти знайшли один вирок, яким одну особу засуджено за пособництво у вчиненні терористичного акту.

У СБУ високу статистику затримань пояснюють тим, що під статтю про тероризм підпадають не лише бойовики, а й цивільні, які були співучасниками.

Окрім того, за словами радника голови СБУ Юрія Тандіта, часто злочинці, а особливо кадрові російські військові, до суду не доходять, адже їх обмінюють на українських полонених.

Зокрема, за його словами, так сталось, коли десятьох десантників костромської дивізії, які начебто в серпні 2014 року заблукали в Україні, обміняли на 160 українських полонених.

СБУ також часто доповідає про знайдені схованки зброї чи затриману контрабанду.

За словами Тандіта, вилучені в злочинців контрабандні товари та зброя зберігаються і ретельно охороняються у "спецмісцях" до початку судового процесу.

"Навіть ми, бідна держава, не спокушаємось і не використовуємо речові докази для свого життя. Наприклад, у двох затриманих російських військових вилучили суперкласну зброю. Зрозуміло, що будь-яка спецслужба хотіла б заволодіти нею. Але ми її зберігаємо для часу суду", - пояснює радник голови СБУ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування