ГПУ не має права розслідувати офшори Порошенка - Севрук

Четвер, 7 квітня 2016, 14:52

Виконуючий обов'язки генпрокурора України Юрій Севрук заявляє, що в компетенцію прокуратури не входить розслідування можливих фактів злочинів президента.

Про це Севрук сказав у четвер у Києві, повідомляє "Інтерфакс".

Відповідаючи на питання, чи планує Генпрокуратура розслідувати факти оформлення президентом Петром Порошенко офшорних компаній, і чи вбачає в цьому склад злочинів, Севрук сказав: "У нас за Конституцією є особливий порядок перевірки дій президента, який не має відношення до прокуратури. Тому давайте все-таки дотримуватися законодавства".

Говорячи власне про роль Генпрокуратури в "боротьбі з офшорами", Севрук сказав: "По-перше, давайте зараз подивимося на повноваження прокуратури. У нас часто говорять, що прокуратура не бореться з корупцією. Корупція високопоставлених осіб зараз відноситься до компетенції іншого органу - це Національне антикорупційне борю, яке повинно перевіряти будь-які дії по тими статтями, які відносяться до його компетенції".

"Якщо у нас при перевірці інформації по офшорах будуть виявлені інші склади злочину, то ми будемо дивитися, які це категорії, чи належать вони до компетенції поліції, НАБУ, можливо, і прокуратури", - додав він.

Як відомо, у неділю 3 квітня з'явилася інформація з посиланням на документи панамської юридичної компанії Mossack Fonseca стосовно трьох українців – президента Петра Порошенка, екс-прем'єра Павла Лазаренка і власника газети Kyiv Post Мохаммада Захура – британського бізнесмена, який живе і веде бізнес в Україні.

Наразі претензії до Порошенка полягають у приховуванні факту створення компаній в офшорі.

НАБУ 4 квітня заявило, що згідно із законодавством діючий президент не є підслідною НАБУ особою.

В коментарі "Українській правді" юрист Центру протидії корупції Олена Щербан повідомила, що сьогодні в Україні немає такого правоохоронного органу, що міг би розслідувати діяльність президента.

Водночас Державна фіскальна служба України поки не бачить порушень у тому, що у президента Петра Порошенка були відкриті офшорні компанії.

Дві парламентські фракції "Самопоміч" і РПЛ виступили з вимогою створити у парламенті тимчасову слідчу комісію (ТСК) із розслідування діяльності Порошенка в контексті "офшорного скандалу".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування