IPHR: Росія обстріляла мінімум 5 сіл Луганщини

Четвер, 7 липня 2016, 11:19
IPHR: Росія обстріляла мінімум 5 сіл Луганщини

Правозахисники міжнародної організації International Partnership for Human Rights (IPHR) знайшли підтвердження артилерійських ударів з території Російської Федерації по Луганській області.

Про це повідомила координатор польових місій в Україні IPHR Світлана Валько на прес-конференції в Києві в четвер, передає Інтерфакс-Україна.

"Влітку-восени 2014 року з території Російської Федерації було обстріляно зі ствольної і реактивної артилерії, як мінімум п'ять сіл на Луганщині – української території. В одному з сіл, шостому, Красній Талівці, була здійснена атака за допомогою російських військових і після атаки відступ на територію Російської Федерації. У разі атаки на два з цих населених пункти, це Колісниківка і Камишне була здійснена атака також на цивільні об'єкти і були поранені мирні жителі. Як мінімум 29 будинків було зруйновано внаслідок цієї атаки з території Російської Федерації", - розповіла Світлана Валько.

Вона зазначила, що дослідження ґрунтувалося на свідченнях очевидців і потерпілих, прикордонників, які в той момент проходили службу в даному регіоні, а також даних, зібраних в ході польових спостережень. IPHR також використовувала у своїй роботі супутникові знімки, з якими раніше працювали експерти Bellingcat, і дані, зібрані спостерігачами ОБСЄ.

У своєму звіті правозахисники також відзначають, що встановили існування, як мінімум трьох таборів, де базувалися російські військові для здійснення атак на території України.

 
скріншот зі звіту
 
СКРІНШОТ ЗІ ЗВІТУ

"Ми знайшли номери військових частин, солдати яких брали участь у цих нападах. Ми визначили напрямок обстрілу з точністю, за допомогою снарядів які залишилися в землі, кратерів і воронок, супутникових карт. Ми визначили, який тип зброї використовувався, а саме, ствольна і реактивна артилерія. І ми можемо сказати, що на ці шість сіл, як мінімум були здійснені напади з території Російської Федерації", - поінформувала Валько.

За словами Валько, цей звіт підготували для використання його в міжнародному судочинстві.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування