Хроніка 18 грудня. Тимошенко знову очолила Кабмін, а в Путіна "іхтамнєт"

Понеділок, 18 грудня 2017, 07:00
Хроніка 18 грудня. Тимошенко знову очолила Кабмін, а в Путіна іхтамнєт
Владислав Скобельський, для УП

Найцікавіше:

2001. Кучма публічно підтримав блок "За ЄдУ!"

2007. Тимошенко вдруге стала прем'єром

2014. Путін: росіяни, які воюють на Донбасі, не є найманцями

2001, вівторок

– "Ви що, проти того, щоб "Єдина Україна" перемогла? Я – за. Порядок буде в країні", – заявив президент Леонід Кучма на семінарі в Києві для регіональних ЗМІ. Він також зазначив, що голові його адміністрації Володимиру Литвину "не так легко" далася згода очолити блок "За ЄдУ!"

2002, середа

– Лідери опозиції на зборах "четвірки" у складі "Нашої України", БЮТ, СПУ та КПУ сформулювали свої ідеї щодо реагування на ситуацію, яка склалася в парламенті.

Усі вони вимагають анулювання голосування, яке відбулося напередодні щодо призначення Сергія Тігіпка головою НБУ та держбюджету на 2003 рік.

2003, четвер

– Генпрокурор Геннадій Васильєв відкликав подання на притягнення народного депутата Юлії Тимошенко до кримінальної відповідальності, спрямоване в парламент попереднім генпрокурором Святославом Піскуном.

– Лідер "Нашої України" Віктор Ющенко заявив, що спроби сфальсифікувати президентські вибори чи скасувати їх викличуть акції протесту українців.

"У такому випадку говоритиме Майдан, і в такому випадку політичні аналітики шукатимуть аналогії: чи це югославський, чи це грузинський, чи російський варіант", – сказав Ющенко на конференції у Варшаві "Україна в Європі".

2004, субота

– Президент Леонід Кучма підписав ухвалені Верховною Радою поправки до закону про вибори президента при повторному голосуванні 26 грудня 2004 року. Кучма зазначив, що робить це, щоб зняти напругу в суспільстві.

"Мирне завершення протистояння "жовтогарячих" і "біло-блакитних"– це для мене зараз головне", – сказав президент.

2005, неділя

– З'їзд Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна" затвердив виборчий список на чолі з прем'єром Юрієм Єхануровим. За таке рішення проголосували 462 делегати, проти – 30, і 13 утрималися.

На 2-му місці списку – секретар Радбезу Анатолій Кінах, №3 – міністр закордонних справ Борис Тарасюк, №4 – тележурналістка Ольга Герасим’юк, №5 – співачка Руслана Лижичко.

2006, понеділок

– Голова Секретаріату президента Віктор Балога допустив можливість розпуску парламенту і проведення дострокових виборів.

2 квітня 2007 року президент Віктор Ющенко розпустив Верховну Раду, дострокові парламентські вибори відбулися 30 вересня 2007 року.

2007, вівторок

– Депутати підтримали кандидатуру Юлії Тимошенко на посаду прем'єра. За неї проголосували 226 депутатів демократичної коаліції.

Голосування відбулося шляхом підняття рук. Депутатів називали поіменно, кожен із них мав підняти руку й оголосити свою позицію.

Від голосування по кандидатурі Тимошенко утримався один депутат – член фракції "НУ-НС" Іван Плющ.

 

– Верховна Рада призначила новий склад Кабміну. За таке рішення проголосували 227 депутатів, його підтримав також НУ-НСівець Іван Плющ, який утримався під час голосування за Юлію Тимошенко.

2008, четвер

– "Усе, що сьогодні пов'язано з падінням курсу гривні, – це спеціальні спекулятивні операції, які плануються на валютному ринку України, які організовуються за підтримки НБУ і кількох банків нашої країни", – заявила прем'єр Юлія Тимошенко на спеціальному брифінгу.

Прем'єр вимагала від президента Віктора Ющенка припинити тіньові оборудки в Нацбанку і відправити у відставку його голову Володимира Стельмаха та все правління НБУ.

2009, п'ятниця

– Ситуація в економіці близька до катастрофи, заявила глава Секретаріату президента Віра Ульянченко.

Натомість перший віце-прем'єр Олександр Турчинов порадив журналістам не звертати уваги на критику уряду з боку президента Віктора Ющенка та його Секретаріату.

2012, вівторок

– Медики вирішили провести операцію екс-міністру внутрішніх справ Юрію Луценку протягом найближчих півроку, повідомила прес-секретар "Народної самооборони" Лариса Сарган.

Вона розповіла, що ув’язненого Луценка в Менській колонії відвідала розширена медична комісія у складі 12 лікарів вищої категорії.

– Державна поліція Латвії арештувала рахунки компанії Highway Investments Processing LLP, яка продала "Чорноморнафтогазу" бурову вишку за завищеною ціною.

Подібні оборудки отримали в ЗМІ назву "вишки Бойка".

2013, середа

Хроніка Революції Гідності.

Проти активістів Євромайдану по всій Україні відкрито як мінімум 11 кримінальних справ, повідомила активістка ініціативи "Євромайдан SOS" Ірина Мухіна. За її даними, кримінальні справи відкрито у Львові, Луцьку, Чернігові, Черкасах та інших містах.

На діяльність Євромайдану на столичному Майдані Незалежності люди жертвували сукупно до 400 тисяч гривень на добу, розповів в інтерв’ю УП депутат Степан Кубів, який є комендантом Будинку профспілок, де розміщується Штаб національного спротиву. 

 
 

Україна та Росія домовилися про спільні дії з організації будівництва та поетапної реалізації проекту створення транспортного переходу через Керченську протоку. Відповідну угоду уклали уряди країн 17 грудня 2013 року, повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури України.

Одразу після анексії українського Криму в березні 2014 року Росія розпочала спорудження автомобільно-залізничного мосту над Керченською протокою.

2014, четвер

– З моменту введення "режиму тиші" 5 вересня 2014 року в результаті обстрілів бойовиків загинули 162 військових Збройних сил України, повідомив в.о. спікера Генерального штабу ЗСУ Владислав Селезньов.

Крім того, за його словами, з 5 вересня поранення дістали 300 українських військових, 12 із них поранені важко, 185 воїнів ЗСУ перебувають у полоні, 298 вважаються зниклими безвісти.

– Президент Росії Володимир Путін заявив, що росіяни, які воюють на Донбасі, не є найманцями, бо вони нібито не отримують грошей. Про це він сказав на щорічній прес-конференції в Москві.

– Рада ЄС затвердила нові санкції проти Криму, які поширюються на інвестиції, сферу послуг і торгівлю з незаконно анексованими Росією Кримом і Севастополем.

2015, п'ятниця

– Четверо українських військових дістали поранення за минулу добу в зоні проведення АТО.

– Бойовики обстріляли дитячий садок і школу в Новгородському з забороненої Мінськими угодами установки "Град".

"Завдяки щасливому випадку 70 дітей і 15 вчителів, що перебували там, не постраждали", – повідомив начальник поліції Донецької області В'ячеслав Аброськін.

– Президент Петро Порошенко застосував право вето до закону про реструктуризацію валютних кредитів і запропонував відхилити його.

2016, неділя

– У районі Світлодарської дуги бойовики намагалися вибити передові підрозділи ЗСУ з займаних позицій та під час бою зазнали поразки: втрати противника склали близько 20 осіб вбитими та до 30 поранених.

Але з нашого боку загинули п’ять військових, шестеро зазнали поранень.

Олег Поліщук, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News