Позов Саакашвілі до Порошенка щодо громадянства розглянуть 29 січня

П'ятниця, 5 січня 2018, 13:05

Позов лідера партії "Рух нових сил" Міхеіла Саакашвілі до президента Петра Порошенка про незаконність указу про позбавлення його українського громадянства буде розглядатися в Касаційному адміністративному суді в складі нового Верховного суду.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Засідання призначене на 12:00 29 січня.

Відзначається, що цей позов спочатку повинен був розглядатися у Вищому адміністративному суді, куди він був поданий восени минулого року, і 3 листопада по ньому було відкрите провадження.

Засідання ВАСУ у цій справі кілька разів переносилися з різних процесуальних причин.

Останнє засідання з цього питання було призначене в ВАСУ на 21 грудня 2017 року, але воно не відбулося, оскільки в зв'язку з судовою реформою в Україні з 15 грудня 2017 року ВАСУ припинив свою процесуальну діяльність.

З того дня всі касаційні скарги, позови та апеляційні заяви, які належать до компетенції касаційного адміністративного суду, необхідно направляти до Касаційного адміністративного суду в складі Верховного суду.

Як відомо, у липні президент Петро Порошенко позбавив українського громадянства екс-президента Грузії Саакашвілі.

Підставою назвали те, що в 2015 році Саакашвілі нібито вказав недостовірну інформацію в заяві на отримання громадянства й не вказав інформацію про судимість. Сам політик заперечував, що підписувався під такою анкетою.  

Громадянства Грузії Саакашвілі позбавлений. Рідна країна вимагає його екстрадиції.

10 вересня Саакашвілі перетнув польсько-український кордон в оточенні прихильників, митний контроль він не пройшов – за це за рішенням суду повинен заплатити штраф.

19 вересня Саакашвілі передав адвокатами в АП заяву з вимогою видати йому 4 документи, потрібні для оскарження рішення президента у суді: документацію міграційної служби, копію указу про втрату громадянства, копію засідання комісії з питань громадянства, усі  супровідні листи.

Адміністрація президента брала додатково 20 робочих днів на розгляд запиту Саакашвілі.

24 жовтня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Саакашвілі можна депортувати з України, оскільки Державна міграційна служба відмовила йому у статусі біженця.

У Міграційній службі підтвердили це, пояснивши відмову у розгляді заяви про надання додаткового захисту Саакашвілі тим, що заяву він передав адвокатами, а не особисто.

25 жовтня Саакашвілі заявив, що отримав документи від Адміністрації президента про позбавлення його громадянства України і планує оскаржити рішення Порошенка в суді.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News