Екс-"регіонал" знову намагався говорити в Раді російською

П'ятниця, 9 лютого 2018, 10:57

Депутат від "Опозиційного блоку", екс-"регіонал" Сергій Матвієнков намагався говорити у Верховній Раді російською мовою, але його зупинили.

Перший віце-спікер Ірина Геращенко попросила його перейти на українську.

"Подождите, извините, я представитель города Мариуполя. Если мы говорим о реинтеграции Донбасса, если вы таким образом относитесь к русскому языку…", – відповів Матвієнков.  

Геращенко знову попросила депутата поставити запитання до Кабміну українською, а колег – не перебивати Матвієнкова

Матвієнков все одно продовжив говорити російською – і в залі зчинився галас.

Депутат спробував продовжити запитувати російською, на що йому вимкнули мікрофон, а перший віце-спікер переповіла українською його запитання щодо субсидій.

Прем'єр сказав: "Всі проплати, які ми монетизуємо через пільги й субсидії, будуть здійснені. Ми тільки з 1 січня почали вперше за 26 років незалежності монетизацію пільг для виробників. І ця ситуація буде врегульована".

"Ні в кого немає сумніву, що я розмовляю українською мовою. Давайте не разделять Украину на стороны, кто как говорит. Кто-то говорит так, кто-то иначе. Наша рідна мова – українська... Але ми маємо показати, що ми абсолютно цивілізована країна, мультикультурна", – додав Володимир Гройсман.

"Ми маємо радянський спадок – і нічого ми з цим не зробимо. Але нове молоде покоління говорить українською мовою, за яку ми боремося й будемо боротися далі. Не піддавайтесь на провокації. Говорімо українською", – сказав він.

Геращенко погодилася: "Українська мова точно не може бути питанням розколу. Вона тільки об’єднує і залу, і суспільство. І ми просимо в цій залі усіх займати однакову позицію".

Після цього соратниця Матвієнкова Наталія Королевська дала репліку щодо пенсій військовим українською мовою.

А голова Верховної Ради Андрій Парубій наголосив, що використання державної мови – це повага до парламенту.

Це вже не вперше представники "Опоблоку" виступають у Верховній Раді російською мовою попри заклики говорити державною мовою. Наприклад, рік тому Парубій закликав Королевську та всіх депутатів виступати в  парламенті українською мовою.

Олена Рощенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...