Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія мститься за затримання "Норда" і затримує українських моряків – Слободян

Середа, 25 липня 2018, 17:15

Кремль мститься Україні за затримання моряків керченського судна "Норд", тому і затримав сімох українських моряків.

Про це заявив речник ДПСУ Олег Слободян на прес-конференції, передає "Укрінформ".

"Ситуація з Азовським морем в російських ЗМІ чітко пов’язується із затримкою українськими прикордонниками українського судна "Норд". Після затримання "Норда" з’явилася інформація про те, що російські прикордонники в Азовському морі розпочали полювання за українськими моряками. Росіянами вдалося захопити дві невеликі українські шхуни. Це 7 українських моряків", - сказав Слободян.

За його словами, двоє з українців перебувають у Росії у місті Єйськ, інші п'ятеро - на території окупованого Криму - у Балаклаві.

Речник додав, що є інформація, що семеро моряків з "Норду" перебувають на території посольства РФ під тиском представників дипломатичного корпусу і представників спецслужб РФ.

"Вони у будь-який момент можуть виїхати на територію тимчасово окупованого Криму як громадяни України, але чомусь цього не роблять", - сказав речник.

Він зазначив, що українське громадянство моряків встановили у ході розгляду справ про адміністративну відповідальність і лише капітан перебуває під кримінальною відповідальністю як організатор незаконного переправлення осіб через кордон.

На думку Слободяна, сімох українських моряків затримали навмисно.

"Це підтверджується тим, що на материковій частині України під контролем російських дипломатів і спецслужб перебувають семеро моряків з "Норду", - вважає Слободян.

25 березня корабель морської охорони українських прикордонників затримав в Азовському морі риболовецьке судно-порушник "Норд" під прапором Російської Федерації.

30 березня суд заарештував судно "Норд".

2 квітня капітану рибальського судна "Норд" Володимиру Горбенку оголосили підозру у вчиненні кримінального правопорушення за статтею "порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї".

6 квітня Херсонський міський суд обрав Горбенку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави у розмірі 35 тисяч 240 гривень. Того ж дня заставу внесли.

11 квітня капітану судна "Норд" Володимиру Горбенку повідомили про ще одну підозру за ст. 249 (Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом) ККУ, за якою передбачена відповідальність до 3 років позбавлення волі.

Тоді суд обрав йому запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

14 травня повідомлялося, що члени екіпажу заарештованого кримського судна "Норд" перебувають на території посольства Росії в Києві.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...