Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

ГПУ відкрила справу проти колишніх топ-чиновників зі "списку Манафорта"

Вівторок, 21 серпня 2018, 16:25

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що в Україні відкрили кримінальне провадження відносно можливих зловживань колишніх держслужбовців часів екс-президента Віктора Януковича, які можуть бути причетні до "справи Манафорта".

Про це він заявив на брифінгу у вівторок.

За словами Луценка, у лютому цього року він направив офіційне звернення до спецпрокурора США Роберта Мюллера та повідомив про готовність надати будь-яку допомогу у його розслідуванні.

"Пов'язано це з тим, що до його призначення спецпоркурором у "справі Манафорта", ми співпрацювали з ФБР і надавали один одному дуже важливу інформацію, яка, як я розумію, і призвела до частини звинувачень пана Манафорта", - розповів очільник ГПУ.

Він зазначив, що проте спецпрокурор  не звертався за допомогою і провів власне розслідування.

"Як ви бачите, наразі основне звинувачення Манафорта у тому, що він, отримуючи кошти від українських політиків, не сплачував податки США. У цьому правопорушенні, очевидно немає юрисдикції України", - сказав Луценко.

"Проте у його процесі лунали свідчення про те, що пан Манафорт отримував кошти за свої консультаційні послуги Януковичу і "Партії регіонів"  від конкретних політиків України. Є певний перелік цих осіб. На той момент вони були державними службовцями - нардепами, працівниками адміністрації президента або Кабміну", - розповів він.

За його словами, відповідно до чинного законодавства України, вони не мали права бути розпорядниками будь-яких бізнес-структур, а мали передати їх в управління третім особам.

"Тому ми зареєстрували кримінальне провадження по ймовірних правопорушеннях цими держслужбовцями, які, можливо, керували фірмами і не передали їх в управління. Відповідне доручення провести слідчі дії надане Державній фіскальній службі", - заявив Луценко.

Він зазначив, що ДФС  буде співпрацювати з тими юрисдикціями, де знаходяться, в основному, офшорні компанії, згадані на судовому процесі у США.

Відповідаючи на питання, чи є у цьому списку Рінат Ахметов і чи не тиснуть на керівника ГПУ люди, із оточення президента Петра Порошенка, якого також пов'язують із Манафортом, Луценко відповів, що Ахметов на той час був народним депутатом, а отже має нести відповідальність перед законом.

Також він додав, що "на нього важко тиснути" і немає жодних спроб тиснути з боку Адміністрації президента.

"Я вважаю, що ми партнери в одній справі і тому маємо працювати над виконанням обов'язків,  покладених  на главу держави або на його адміністрацію, і на мене, як на генпрокурора", - розповів Луценко.

Він додав, що команду "фас" або "стоп" йому не пробував давати ще ніхто.

Генпрокурор пояснив, що якщо підтвердиться, що глава адміністрації президента тих часів або міністр, чи хтось інший давав команду виплатити кошти за політичні консультації Януковича чи "Партії регіонів" і буде доведено, що він порушив чинне законодавство, то ця особа буде притягнута до відповідальності незалежно від того, яку посаду обіймає сьогодні.

За його словами, єдине, що є проблемою, це швидкість виконання відповідних міжнародних доручень.

Як повідомлялося, 31 липня в США почався суд над Манафортом, якого звинувачують у відмиванні грошей, ухилянні від сплати податків за майже 10 років співпраці з колишнім керівництвом України.

Слідство вважає, що за роботу політичного консультанта в Україні Манафорт заробив понад 60 мільйонів доларів.

Слідча група представила понад 300 документів, які розкривають деталі співпраці Манафорта з "Партією регіонів" і "Опозиційним блоком".

Повідомлялося, що політтехнолог "Партії регіонів" і екс-глави передвиборного штабу президента США Дональда Трампа Пол Манафорт за роботу в Україні у 2010-2014 роках заробив понад 60 мільйонів доларів, у тому числі - 31 млн доларів від українських політиків у 2012 році.

Екс-партнер Пола Манафорта Рік Гейтс на суді заявив, що українські клієнти Манафорта - Ахметов, Льовочкін, Тігіпко, Клюєв, Колесніков - перевели на рахунок Манафорта на Кіпрі мільйони доларів. були й інші українські клієнти.

7 серпня на суді над колишнім стратегом та лобістом Януковича Полом Манафортом екс-партнер американця Рік Гейтс заявив, що він та Манафорт допомагали Порошенку на безоплатній основі.

До того перший свідок у справі Манафорта Тед Девайн розповів, що партнер політтехнолога Річард Гейтс пропонував йому працювати на президента Петра Порошенка.

Тоді у прес-службі АП заявили Українській правді, що "команда Петра Порошенка ніколи не співпрацювала ні з Полом Манафортом, ані з його людьми. Пропозиції про співпрацю надходили з-поміж інших, утім навіть не розглядалися".

Яна Міланова, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування