Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Геращенко: Є інформація про погіршення здоров'я Балуха, Сенцова

Четвер, 30 серпня 2018, 11:42

Віце-спікер ВР Ірина Геращенко отримала інформацію про погіршення стану здоров'я  Володимира Балуха, Олега Сенцова та інших політв’язнів Кремля.

Про це вона написала у Facebook після зустрічі з омбудсменом Людмилою Денисовою.

"Маємо тривожну інформацію про погіршення стану здоров‘я Володимира Балуха, Олега Сенцова, інших", - написала Геращенко.

Вона наголосила, що наразі Україна не отримала жодної відповіді на всі пропозиції до РФ щодо обміну засуджених громадян Росії на ув’язнених українців – ні в рамках гуманітарної підгрупи в Мінську, ні через МЗС чи інститут омбудсменів.

За словами Геращенко, також обговорили проблему українських рибалок, утримуваних в окупованому Криму, і засуджених вироками українських судів до лютого 2014 року, які відбувають покарання на окупованих територіях і мріють про переміщення на території, підконтрольні українській владі.

"Ці громадяни, які засуджені за злочини, також є українськими громадянами. Українська сторона готова сприяти їх переміщенню, офіс уповноваженої готовий цим займатися (бо має відповідні звернення від родин і від самих засуджених). Вже 4 рази в рамках мінської групи я передавала представникам ОБСЄ цю інформацію і відповідні контакти офісу, але немає просувань і в цьому питанні через штучні перепони з боку ОРДЛО", - написала віце-спікер ВР.

Вона переконана, що "поки Москва не дасть відмашки – не буде жодних просувань в питанні звільнення заручників чи пошуку зниклих".

Як повідомлялося, український режисер Олег Сенцов, затриманий ще в травні 2014 року, 14 травня 2018 року оголосив голодування з вимогою відпустити всіх українців.

Він голодує вже 109 днів.

У серпні 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив його до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у підготовці теракту.

Сенцова утримують у російській колонії "Білий ведмідь" за полярним колом в Ямало-Ненецькому автономному окрузі РФ.

У червні цього року уповноваженому Верховної Ради з прав людини Людмилі Денісовій кілька разів відмовили у зустрічі з Сенцовим.

15 серпня комісія з питань помилування в Ямало-Ненецькому автономному окрузі РФ відхилила два клопотання про помилування Сенцова.

У Кремлі продовжують наполягати, що Сенцов повинен просити про помилування сам.

У січні 2018 року Володимира Балуха засудили до 3 років і 5 місяців. Офіційно – за зберігання боєприпасів, неофіційно – за те, що він відмовився прибрати прапор України з подвір’я власного будинку.

Нещодавно термін продовжили до 5 років через нібито побиття начальника ізолятору.

19 березня Балух оголосив безстрокове голодування. Пізніше він вирішив перейти на сухе голодування. Він голодує вже 165 днів.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування