Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У ГПУ наполягають, що нападника на Найєма шукає Інтерпол

Четвер, 9 серпня 2018, 19:20

9 серпня Інтерпол оголосив у міжнародний розшук Саітова Магомеда-Аміна Абубакаровича, який напав на нардепа Мустафу Найєма на дорозі у центрі Києва.

Про це повідомила речник генпрокурора Юрія Луценка Лариса Сарган у Facebook.

Сарган оприлюднила відповіді на запити від Нацполіції, Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва Нацполіції України, а також фото синьої картки Інтерполу, де вказано, що Саітова Магомеда-Аміна Абубакаровича шукає Інтерпол. 

 
Документи зі сторінки Сарган у Facebook

У коментарі "Українській правді" вона наголосила, що Саітова 9 серпня оголосили у міжнародний розшук повторно. 

 
Документи зі сторінки Сарган у Facebook

"Він був оголошений у міжнародний розшук 5 травня, потім був знятий з розшуку, потім знову оголошений повторно", - сказала Сарган.

Уточнити, скільки часу у травні Саітов перебував у міжнародному розшуку і коли саме був знятий з нього, Сарган не змогла.

Немає цієї інформації і у відповідях Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва Нацполіції України, які речник генпрокурора опублікувала у соцмережі.

У відповідях департаменту вказується, що "5 травня до обліків генерального секретаріату Інтерполу внесено клопотання про публікацію синього оповіщення щодо розшуку Саітова", а 7 травня – "клопотання про публікацію червоного оповіщення щодо розшуку Саітова".

Там також зазначається, що у подальшому Генеральний секретаріат звертався до України про додаткову інформацію у справі Саітова, але не отримав її, тому "відомості щодо Саітова М.А. видалено з обліків Генерального секретаріату Інтерполу". 

 
Документи зі сторінки Сарган у Facebook

Сарган повідомила, що з повторним запитом до Інтерполу Нацполіція і прокуратура звернулася 25 липня.

"І вже сьогодні була відповідь, що він знову поновлений у розшуку", - сказала Сарган.

Пізніше речник генпрокурора видалила пост з документами з соцмережі. 

Начальник Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва Нацполіції України Василь Неволя підтвердив "Українській правді", що публікація "синього повідомлення" якраз і означає оголошення людини в розшук.

Разом з тим на сайті Інтерполу "Українська правда" не змогла знайти людину з такими, як у відповіді від Інтерполу, оприлюдненій Сарган.

 

Прокоментувати відсутність даних Саітова на сайті Інтерполу речник генпрокурора не змогла, відзначивши, що це питання до цього відомства. 

Як повідомлялося раніше, юрист Масі Найєм звинуватив Генпрокуратуру у брехні. Мовляв, Саітов Магомед-Амін, попри заяви генпрокурора Юрія Луценка, насправді не оголошений міжнародний розшук.

Як повідомлялося, 30 квітня під час конфлікту біля Бессарабського ринку у Києві група зловмисників напала на нардепа Найєма, йому зламали щелепу.

Трьох чоловіків правоохоронці затримали по "гарячих слідах", ще один втік і полетів до Баку за 2 години після сутички.

Трьом затриманим інкримінують ст. 296, "хуліганство", а тому, кому вдалося втекти, – заочно ст. 296 та 122 "умисне тілесне пошкодження середньої тяжкості" ККУ.

5 травня глава МВС Арсен Аваков заявив, що Магомеда-Аміна Саітова, підозрюваного у побитті Мустафи Найєма, було затримано в Азербайджані, розпочато екстрадиційні процедури. 

8 травня речник генпрокурора повідомила, що суд в Азербайджані відпустив Магомеда-Аміна Саітова під особисте зобов’язання. 

10 травня стало відомо, що ГПУ направила до Азербайджану запит на екстрадицію в Україну Магомеда-Аміна Саітова. 

24 липня генпрокурор Юрій Луценко в коментарях у Facebook зазначив, що Інтерпол не розглянув клопотання Нацполіції про публікацію на Саітова саме "червоної картки", яка дає підстави для затримання та екстрадиції, але оголосив у міжнародний розшук з синьою картою.

"Прокуратура повідомила суд про оголошення фігуранта в міжнародний розшук. Поки що Інтерпол виставив синю картку – без затримання. Клопотання Нацполіції про червону картку Інтерпол не розглянув", – писав тоді генпрокурор.

24 липня речник ГПУ заявив, що Азербайджанська Республіка відмовила Україні у видачі підозрюваного Саітова Магомеда-Аміна.

Читайте також: "ОПГ Ребята". У яких справах фігурували нападники на Найєма

Ірина Балачук, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: