Константинопольська церква може надавати автокефалію без погодження з іншими - Собор

Неділя, 2 вересня 2018, 23:23
Константинопольська церква може надавати автокефалію без погодження з іншими - Собор

Константинопольський патріархат може надавати автокефалію церкві без будь-яких узгоджень. 

Таке рішення було ухвалено 2 вересня на Архієрейському соборі Константинопольської церкви, який відбувся у Стамбулі, повідомляє "Громадське".

На Соборі розглядалося питання, наскільки Константинопольська церква уповноважена без згоди інших церков надавати автономію, автокефалію церкві, яка про це просить.

Відповідь, яку ухвалили єпископи за результатами цього обговорення, ствердна — "так, Константинопольський патріархат може надавати автокефалію без будь-яких узгоджень".

Архієрейський собор Константинопольської церкви розпочався 1 вересня і триватиме до 3 числа. Головною темою Собору є надання українській Православній церкві автокефалії.

Очікується, що після консультацій з єпископами з усього світу, Константинопольський патріархат може остаточно визначити терміни надання Томосу. 

Як заявляв предстоятель УПЦ КП - патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет, рішення про створення в Україні єдиної помісної церкви Священний Синод ухвалить наприкінці літа або у вересні.

Читайте також:

"Що таке томос і чи потрібна для нього згода Російської церкви"

Патріарх Філарет: Якщо Томосу нам не дадуть, то це означає, що Москва перемогла Вселенського патріарха

17 квітня 2018 року президент Петро Порошенко зібрав лідерів парламентських фракцій і заявив, що звернеться до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням проголосити автономію Української помісної автокефальної церкви.

19 квітня Верховна Рада проголосувала за постанову щодо звернення президента до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

22 квітня президент заявив, що Вселенський Патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській Православній Церкві. 

В УПЦ МП заявили, що починати об’єднання потрібно з УПЦ МП, а не з "її сепаратних частин". Речник церкви Микола Данилевич вважає, що ініціатива Порошенка "закінчиться великим пшиком".

Згодом в УПЦ МП оприлюднили заяву, в якій назвали звернення президента та Верховної Ради до Вселенського патріарха Варфоломія щодо надання Томосу про автокефалію православній церкві в Україні перевищенням влади.

Пізніше стало відомо, що Святий і Священний Синод Вселенського Патріархату отримав від церковних і цивільних властей України звернення про надання автокефалії Української Православної Церкви і "ухвалив відповідні рішення".

27 липня під час зустрічі з делегацією Вселенського Патріархату, яка прибула до Києва, Порошенко заявив, що рішення про надання Томосу про автокефалію УПЦ має бути ухвалене за всіма церковними процедурами і регламентами. 

31 серпня у Стамбулі пройшла зустріч вселенського патріарха Варфоломія з предстоятелем Російської православної церкви патріархом Кирилом.

Вселенський патріарх Варфоломій повідомив предстоятелю РПЦ, що збирається надати Українській православній церкві автокефалію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування