В Одесі стріляли у громадського активіста

Субота, 22 вересня 2018, 22:49

В Одесі обстріляли громадського активіста, лідера одеського осередку партії "Сила людей" Олега Михайлика.

Про це ввечері 22 вересня повідомив його колега, голова політради партії "Сила людей" Олександр Солонтай.

"Стріляли в лідера "Сили людей" Одеси Олега Михайлика. Стан критичний, лікарі працюють, сподіваємося є шанси на порятунок", - заявив він.

За повідомленням одеського видання "Думская" з посиланням на дружину Михайлика, напад ввечері у суботу здійснили невідомі.

"Михайлик перебуває у лікарні, йому роблять операцію", - зазначає видання.

Лікар у медзакладі, де перебуває Михайлик, заявив, що серце внаслідок обстрілу не зачепило. 

"Близько літра крові (було) у плевральній полості. Серце не зачепило. Але куля там є. Пацієнт виводиться зі стану шоку, коли його стан буде стабільний, будемо дивитися, як її діставати", - зазначив лікар. 

ЗМІ з посиланням на радника глави головного управління Нацполіції в Одеській області Руслана Форостяка повідомило, що потерпілий сам звернувся за допомогою до співробітників поліції, що проїжджали повз нього. 

"У нього поранення плеча та грудної клітини, наразі він перебуває у медустанові. Обставини того, що сталося поки не з'ясовані, кваліфікація уточнюється", - заявив Форостяк. 

У коментарі УП Форостяк заявив, що стан Михайлика "критичний, за його життя борються лікарі".

За його словами, у медустанові, де оперують Михайлика, перебуває слідчо-оперативна група.

"Швидше за все буде відкрито (кримінальну справу за статтею КК - ред.) "Замах на вбивство"... Є свідчення від його близьких, зокрема - дружини - які проливають світло на хронологію подій і можливі мотиви нападу", - повідомив Форостяк.

На своїй сторінці у Facebook Форостяк зазначив, що Михайлик "зазнав тілесних ушкоджень за невстановлених обставин внаслідок нападу". 

У коментарі УП Солонтай уточнив, що напад на Михайлика було здійснено біля його будинку на вул. Осипова, що розташований у центрі Одеси, неподалік від ГУ поліції.

Він додав, що спроби фізичного впливу на активіста "Сили людей" здійснювали у минулому та позаминулому роках, а одного разу його дуже сильно побили. 

Також, на його думку, черговий напад на Михайлика пов'язаний з його діяльністю. 

"Він одночасно і політик, і правозахисник. Усі рухи, в яких він бере участь, регулярно влаштовують мітинги проти мера Одеси (Геннадій Труханов - ред.), розкривають корупційні схеми, влаштовували проти мера великі акції під мерією, брали участь у захисті історичної та архітектурної спадщини Одеси... Через це на них (активістів - ред.) весь час чинять тиск", - зазначив Солонтай. 

Читайте також:

 "Це тільки початок. Насильства будуть жорстокішими – Гандзюк та інші активісти про напади на себе"

Нагадаємо, у травні 2018 р. двоє невідомих скоїли замах на екс-керівника одеського "Правого сектора" Сергія Стерненка.  Під час зіткнення він отримав ножове поранення. Один з нападників утік, але згодом його затримали і відпустили, він проходить у справі як свідок. Інший  отримав від Стерненка смертельний удар ножем у живіт.

Поліція розслідує убивство нападника на Стерненка як умисне. 

Це був уже третій замах на Стерненка. 1 травня невідомий вистрілив у нього ззаду з травматичної зброї. 7 лютого на Стерненка напали біля його будинку. 

Стерненка підозрюють також у нападі на начальника одеської поліції Дмитра Головіна під час протестів проти забудови у Міському саду Одеси в листопаді 2017 року.

5 червня в Одесі двоє невідомих напали з ножем та поранили Віталія Устименка. Поліція кваліфікувала напад як замах на вбивство.

7 червня Устименко повідомив, що йому дадуть державну охорону. Однак уже 14 серпня стало відомо, що Устименка залишили без охорони.