Константинополь каже, що ніколи не віддавав Українську церкву Москві

П'ятниця, 28 вересня 2018, 11:50
Константинополь каже, що ніколи не віддавав Українську церкву Москві

Константинопольський патріархат каже, що ніколи не передавав Київську митрополію, на основі якої виникла Українська церква, в канонічну територію Московського патріархату.

Про це йдеться у документі, опублікованому патріархатом, передає "Эхо Москвы".

Право хіротонії (поставлення в священнослужителі) було надано Москві "з фінансових причин", "з необхідності" і "носило тимчасовий характер".

Таким чином, Вселенський патріарх заявляє, що має право і обов'язок виявляти материнську турботу про церкву України в кожному випадку, коли вважатиме за необхідне.

Зазначається, що Константинополь опублікував  29-сторінковий документ, який готувався за підтримки освітнього фонду банку National Bank of Greece.

РПЦ у відповідь заявила, що надані відомості про історію церкви в Україні є недостовірними.

17 квітня 2018 року президент Петро Порошенко зібрав лідерів парламентських фракцій і заявив, що звернеться до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням проголосити автономію Української помісної автокефальної церкви.

19 квітня Верховна Рада проголосувала за постанову щодо звернення президента до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

22 квітня президент заявив, що Вселенський Патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській Православній Церкві. 

В УПЦ МП заявили, що починати об’єднання потрібно з УПЦ МП, а не з "її сепаратних частин". Речник церкви Микола Данилевич вважає, що ініціатива Порошенка "закінчиться великим пшиком".

Згодом в УПЦ МП оприлюднили заяву, в якій назвали звернення президента та Верховної Ради до Вселенського патріарха Варфоломія щодо надання Томосу про автокефалію православній церкві в Україні перевищенням влади.

31 серпня у Стамбулі пройшла зустріч вселенського патріарха Варфоломія з предстоятелем Російської православної церкви патріархом Кирилом.

Вселенський патріарх Варфоломій повідомив предстоятелю РПЦ, що збирається надати Українській православній церкві автокефалію.

Читайте також:

"Що таке томос і чи потрібна для нього згода Російської церкви"

Патріарх Філарет: Якщо Томосу нам не дадуть, то це означає, що Москва перемогла Вселенського патріарха

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування