Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лідерку М'янми позбавили почесного громадянства Канади через її позицію щодо рохінджа

Середа, 3 жовтня 2018, 07:06

Лідер М'янми Аунг Сан Су Чжі стала першою особою, позбавленою почесного канадського громадянства у зв'язку з її відмовою визнати звірства з боку її національної армії проти мусульманської меншини рохінджа.

Про це пише AFP.

Рішення було прийнято офіційно після того, як Сенат Канади проголосував за анулювання символічної честі.

Канада надала почесне громадянство Су Чжі в 2007 році, але її міжнародна репутація відтоді була заплямована її відмовою закликати бірманську армію покласти край звірствам, що здійснюються проти рохінджа.

У вересні канадські законодавці прийняли резолюцію, в якій назвали насильство проти рохінджа геноцидом.

Жорстока військова кампанія, яка розпочалася в минулому році, привела до того, що понад 700 000 мусульман-рохінджа втекли з М'янми у сусідній Бангладеш, де вони тепер живуть в таборах біженців, побоюючись повернутися, не дивлячись на договір про репатріацію.

Багато з них розповіли про позасудові страти, сексуальне насильство і підпали.

Аун Сан Су Чжі лідер опозиційної парті "Національна ліга за демократію", лауреатка Нобелівської премії миру 1991 року. Вона провела під домашнім арештом за різними звинуваченнями 15 років в період з 1988 по 2010 роки.

Після перемоги "Національної ліги за демократію" на парламентських виборах в 2015 році, партія отримала можливість призначати уряд і президента країни. Але згідно з перехідною конституцією чверть місць в парламенті відведені представникам збройних сил, і вони зберігають свій вплив на політичні рішення.

З 2016 Су Чжі була призначена державним радником М'янми. Її повноваження відповідають посаді прем'єр-міністра.

Канада надала почесне громадянство тільки п'яти  видатним особистостям, в тому числі Нельсону Манделі, Далай-ламі і Малалі Юсафзай.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування