У Росії відкрили дві справи на українців за "напади" на їхніх дипломатів

Середа, 16 січня 2019, 12:17

Російські слідчі порушили дві кримінальні справи за фактами нападів у Києві в 2018 році, в результаті яких постраждало майно посольства РФ і було завдано шкода дипломатичному працівнику.

Як випливає з повідомлення Слідчого комітету Росії, його Головне слідче управління розслідує травневий напад на директора Російського центру науки й культури і листопадові акції після захоплення українських моряків.

"26 листопада 2018 року в Києві невстановлені особи здійснили напад на службовий транспорт співробітника посольства Російської Федерації в Україні. Автомобіль було облитий ними легкозаймистою рідиною, а потім підпалено. В результаті протиправних дій посольству завдано матеріальну шкоду", – йдеться в повідомленні.

Російські слідчі впевнені, що "нападники були поінформовані про приналежність підпаленого ними автомобіля російській закордонній установі і те, що його експлуатує особа, яка користується міжнародним захистом та імунітетами".

За даним фактом порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 360 КК РФ (напад на транспортний засіб особи, яка користується міжнародним захистом).

А події, що відбулися в травні минулого року на київській вулиці Братська кваліфіковано за ч. 2 ст. 360 КК РФ (напад на особу, яка користується міжнародним захистом, з метою ускладнення міжнародних відносин).

"Група людей вчинила напад на директора Російського центру науки і культури Костянтина Воробйова, що є радником посольства Росії в Україні. В обличчя йому плеснули їдку рідину, яку важко змити, висловили образи і погрози фізичної розправи, а також вимоги покинути територію України", – зазначає СКР.

"Мотивом цього злочину, за даними слідства, було бажання нападників ускладнити міжнародні відносини між Україною і Російською Федерацією", – додає відомство.

Ще проводяться слідчі дії та оперативно-розшукові заходи, спрямовані на встановлення всіх обставин цих нападів і осіб, до них причетних.

Відкриття провадження після тривалого часу "пов'язане з необхідністю отримання значимої для слідства інформації та збору додаткових відомостей", пояснює СКР.

Нагадаємо:

  • 7 січня 2018 року члени організації "Чорний комітет" облили червоню фарбою Російський центр науки і культури в Києві, а 13 січня обмотали ланцюгом його ворота й закрили їх на замок.
  • 9 травня представники націоналістичної організації С14 облили зеленкою та нечистотами російського дипломата, керівника "Росспівробітництва" в Києві Костянтина Воробйова.
  • 25 листопада в районі Керченської протоки російські прикордонники атакували й захопили три українські малі бойові судна із 24 українцями на бортах.
  • Того ж дня під посольством РФ у Києві провели акцію проти російської агресії: під будівлю на Повітрофлотському проспекті принесли шини та паперові кораблики, у будівлю кинули файєри.
  • 26 листопада, доки влада готувала запровадження воєнного стану в Україні, під генконсульствами Росії у Львові й у Харкові провели акції протесту проти агресії РФ. Під консульство РФ у Харкові також принесли шини та паперові кораблики, будівлю закидали яйцями, у дворі підпалили ялинку.

Олена Рощенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...