Геращенко: Ніяких російських спостерігачів на виборах в Україні не буде

Четвер, 14 лютого 2019, 05:57

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко заявила про неприпустимість присутності російських спостерігачів у міжнародних місіях під час президентських і парламентських виборів в Україні.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

"Ніяких російських спостерігачів на наших президентських і парламентських виборах ні в яких міжнародних місіях в Україні не буде. Це наше суверенне право – захищати Україну від представників країни-агресора, від тих, хто підтримує війну на Донбасі і крадіжку Криму, хто бреше, що "нас там нет", – наголосила Геращенко.

Вона пояснила, що кожна країна керується виключно своїми національними інтересами, вирішуючи, кого пускати, а кого ні на свою територію.

"Росіяни не можуть спостерігати за українськими виборами доти, доки РФ не віддасть нам Крим і Донбас, не звільнить наших заручників і військовополонених, не забере свою зброю і техніку і не піде геть", - заявила Геращенко.

Водночас вна висловила глибоке занепокоєння з того приводу, що в офіційному звіті БДІПЛ ОБСЄ щодо моніторингу президентських і думських виборів у РФ немає жодного слова про фальсифікацію їх у Криму, коли окупанти проводять псевдовибори на вкрадених територіях.

"Й колись ОБСЄ буде соромно за ці подвійні стандарти. А Україна сьогодні допомогає ООН, РЄ, ОБСЄ і іншим міжнародним організаціям не боятися, й не забувати про власні принципи і статути", – підкреслила Геращенко, додавши, що в Україні раді всім іншим міжнародним спостерігачам.

Читайте також: Вибори президента України 2019: цифри, дати і кандидати

Нагадуємо:

  • Попри заборону росіянам брати участь у спостереженні за виборами, 13 лютого Росія заявила, що відправить спостерігачів в складі ОБСЄ для моніторингу президентських виборів в Україні безпосередньо в день голосування 31 березня.
  • 6 лютого бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ (БДІПЛ ОБСЄ) запропонувало включити двох громадян РФ до складу місії зі спостереження за виборами президента України.
  • 7 лютого Верховна Рада прийняла законопроект, який передбачає заборону участі російських спостерігачів в українських виборах.
  • 8 лютого Росія передумала направляти на вибори президента України своїх спостерігачів "з міркувань безпеки".
  • 8 лютого в ОБСЄ заявили, що виключать росіян зі списку спостерігачів на виборах в Україні.
  • Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що підконтрольне йому відомство не буде реєструвати російських спостерігачів.
  • Центральна виборча комісія України закрила дільниці для голосування в Росії.
  • Вибори президента призначені на 31 березня. У них візьмуть участь 44 кандидати.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування