Глава КС: Долю статті про незаконне збагачення вирішували без тиску і погроз

Четвер, 28 лютого 2019, 12:55

Глава Конституційного суду України Станіслав Шевчук запевняє, що рішення про неконституційність статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення приймалося без будь-якого політичного тиску.

Про це Шевчук сказав журналістам у четвер, передає "Інтерфакс-Україна".

"Я особисто не зафіксував жодного тиску, натяків або погроз", – зазначив глава КСУ.

Шевчук підкреслив, що суд керувався виключно Конституцією України, "не звертаючи уваги на кон'юнктуру".

За його словами, Конституційний суд при прийнятті цього рішення не висловлювався категорично, а "лише вказав на те, що норма, яка була сформульована, не відповідає Конституції, і ключовий момент, який повинен бути дотриманий - це принцип презумпції невинуватості".

За його словами, для того, щоб врегулювати ситуацію, що склалася, Верховній Раді слід якомога швидше прийняти новий закон.

"Я знаю, що вже подано проект, і є попередні проекти, які дозволяють виписати склад злочину про незаконне збагачення, за умови дотримання Конституції. Зараз це, як я розумію, необхідно зробити депутатам", – сказав Шевчук.

Коментуючи подачу президентом законопроекту, який регулює норму КК про незаконне збагачення, і конкретизуючи, яким чином повинна бути сформульована стаття КК, щоб вона відповідала Конституції, глава КС сказав:

"Я можу просто назвати два основних моменти, на мій погляд: незаконність збагачення має доводити держава, і це повинно базуватися на доказах – не можна притягнути людину до відповідальності за відсутності доказів".

При цьому він стверджує, що суд не скасовував норму про незаконне збагачення як таку, і не відміняв саму ідею притягнення до відповідальності за такі дії.

Разом з тим Шевчук пояснив, що після оприлюднення рішення КС про неконституційність ця норма втрачає чинність.

Читайте також: Закриття 65 справ НАБУ і втрата траншу МВФ: наслідки рішення Конституційного суду

Більше про Конституційний суд читайте: Хто намагається встановити контроль над Конституцією

Нагадаємо:

  • 26 лютого Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення.
  • Суд вирішив, що положення статті не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості. Зокрема, стаття про незаконне збагачення нібито зобов’язує самого підозрюваного довести законність його статків.
  • За словами голови САП Назара Холодницького, тепер кримінальні справи за статтею про незаконне збагачення мають бути закриті постановою суду чи прокурора.
  • Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили у 2015 році. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації, а також одним із зобов’язань України перед МВФ, закріпленим меморандумом.
  • Підозри за цією статтею повідомили екс-виконувачу обов'язків голови Державної фіскальної служби Мирославу Продану, міністру інфраструктури Володимиру Омеляну, екс-чиновнику Генпрокуратури Дмитру Сусу, екс-військовому прокурору сил АТО Костянтину Кулику.
  • Крім того, справи про можливе незаконне збагачення відкриті стосовно лідера Радикальної партії Олега Ляшка, заступника голови СБУ Павла Демчини.
  • 28 лютого президент Петро Порошенко заявив, що просить зареєструвати як невідкладний новий проект закону про покарання для чиновників за незаконне збагачення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News