Справа Мартиненка: Ще двох підозрюваних віддали під суд

П'ятниця, 1 березня 2019, 13:09

Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до суду звинувачувальний акт стосовно ще двох осіб, звинувачених у заволодінні коштами ДП "Енергоатом" на суму понад 6,4 млн євро.

Йдеться про контракти національної енергогенерувальної компанії на постачання обладнання від чеської компанії "Skoda JS" та пов’язаний із цим контракт між "Skoda JS" і "Bradcrest Investments SA" на загальну суму 6 400 777,5 євро.

Обвинувальний акт за ч.5 ст.27, ч.5 ст.191 КК скеровано до Шевченківського райсуду Києва для розгляду по суті, повідомляє САП, не називаючи імен.

"Обвинувачені особи переховувались від органу досудового розслідування та були оголошені у розшук, але у подальшому затримані та доставлені в суд", – заявляє відомство.

За даними слідства, злочин вчинила організована група осіб. Звинувачення щодо них уже розглядає колегія суддів Шевченківського суду у справі №761/18763/18.

А посадовцями чеської компанії та легалізацією коштів займаються компетентні органи Чехії та Швейцарії, зазначає САП.

Читайте також Ядерне збагачення Миколи Мартиненка.

Під прицілом Європи. В яких справах за кордоном фігурує Мартиненко

Нагадаємо:

  • 25 жовтня 2017 року детективи НАБУ повідомили про підозру в заволодінні майном "НАЕК "Енергоатом" екс-нардепу Миколі Мартиненку і екс-керівнику структурного підрозділу цього держпідприємства. За версією слідства, ці двоє зі ще двома особами організували корупційну схему, в результаті якої "Енергоатом" зазнав збитків на 6,4 млн євро.
  • У листопаді 2017 року провадження про заволодіння коштів "Енергоатома" в розмірі 6,4 млн євро об'єднали з розслідуванням про заволодіння коштами ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" (СхідГЗК) в розмірі 17,28 млн дол.
  • У лютому 2018 року НАБУ повідомляло, що затримало посередника зі справи Мартиненка, який виступав представником компанії "Bradcrest Investments S.A." (Панама).
  • 22 травня обвинувальний акт стосовно 6 осіб, задіяних у "справі Мартиненка" скеровано до суду. Ще одна людина була під слідством, а троє – в розшуку.
  • 12 жовтня 2018 року НАБУ повідомило, що в Києві затримали особу, ймовірно причетну до заволодіння коштами "НАЕК "Енергоатом" в сумі 6,4 млн євро. Павло Скаленко був у розушку. Солом’янський райсуд Києва арештував його.
  • 20 квітня 2017 року детективи НАБУ та прокурори САП затримали екс-голову комітету парламенту з питань паливно-енергетичного комплексу Мартиненка в рамках розслідування за фактом розкрадання коштів ДП "СхідГЗК" при закупівлі уранового концентрату.
  • За даними САП, з 2013-го до 2016 року злочинна організація, у яку входив Мартиненко, завдала бюджету 17,28 млн доларів збитку.
  • Звинуваченим інкримінують заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем (ч.5 ст.191 КК), легалізацію доходів, одержаних злочинним шляхом (ч.3 ст.209 КК) та створення злочинної організації (ч.1 ст.255 КК).
  • 22 квітня 2017 року Солом'янський райсуд Києва відпустив Мартиненка на поруки народних депутатів з фракції "Народний фронт" та міністрів.
  • 29 січня 2018 року суд відмовився продовжувати покладені на Мартиненка зобов'язання.
  • 22 жовтня Шевченківський райсуд Києва почав розглядати справу Мартиненка за суттю.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:06
На Полтавщині ТЦК звернулися в поліцію: просять доставити близько 30 тисяч людей до військкоматів
17:05
"Спроба покращити імідж": Комісію ООН з прав жінок очолила Саудівська Аравія
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
Усі новини...