Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Вишинський заявив, що не просив Путіна про обмін

Середа, 20 березня 2019, 12:43

Обвинувачуваний у державній зраді керівник "РИА Новости-Украина" Кирило Вишинський стверджує, що не писав заяви на ім’я президента Росії Володимира Путіна з проханням обміняти його на одного з українських політв’язнів.

Про це він заявив у коментарі журналістам у Касаційному кримінальному суді Верховного суду 20 березня, повідомляє "Укрінформ".

"Я не подавав ніяких паперів ні на які імена, ніякі заяви не підписував", – сказав він, відповідаючи на запитання, чи написав він відповідну заяву на ім’я Путіна.

За словами Вишинського, питання обміну для нього не важливе.

"І якщо чесно – це питання мене мало цікавить, мене цікавить справедливість у тому, що відбувається зі мною, а не обмін. Для мене не свобода важлива, а саме справедливість", – заявив він.

Відповідаючи на запитання журналіста, чому він узяв російське громадянство, Вишинський зазначив:

"Моя дружина - громадянка Російської Федерації, вона живе у Москві, і я хотів би мати можливість жити поруч із нею за законом цієї країни, в якій вона живе. Крім цього, інших секретних мотивів у мене не було".

Він додав, що вітає ініціативу міністра закордонних справ України Павла Клімкіна впорядкувати питання наявності у людей подвійного громадянства.

Також у середу колегія суддів Касаційного кримінального суду в складі Верховного суду передала на розгляд Об'єднаної палати Касаційного суду ВС клопотання захисту Вишинського на незаконність затримання.

Уповноважений із прав людини Російської Федерації Тетяна Москалькова, яка спеціально прилетіла до Києва на це засідання, висловила задоволення вказаним рішенням суддів.

"Розгляд Об'єднаною колегією завжди піднімає градус об'єктивності та справедливості. Тому мені здається, що сьогоднішній результат - це справді правильний, хороший (результат), що заслуговує позитивної оцінки", – цитує Москалькову "Інтерфакс-Україна".

Нагадаємо:

  • У травні 2018 року Вишинського затримали й оголосили йому підозру в державній зраді.
  • Слідство вважає, що інформація на сайті "РИА Новости-Украина" містила заклики, спрямовані на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності України, державної та інформаційної безпеки.
  • 17 травня 2018 року Херсонський міський суд арештував Вишинського.
  • У червні на засіданні суду Вишинський заявив, що виходить з українського громадянства і звернувся до президента РФ Володимир Путіна за захистом.
  • У Міністерстві закордонних справ Росії пообіцяли допомогти Вишинському, але не пояснили як.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування