У Раді зареєстрували вже 13 законопроектів про незаконне збагачення

Середа, 20 березня 2019, 19:16

Станом на ранок 20 березня у парламенті зареєстровано 12 альтернативних до внесеного президентом Петром Порошенком законопроектів про незаконне збагачення.

Про це повідомляє народний депутат Мустафа Найєм у Facebook.

"Парламент продовжує виправляти рішення Конституційного суду про скасування кримінального покарання за незаконне збагачення. На сьогоднішній ранок (20 березня – УП) було зареєстровано 12 (!) альтернативних законопроектів про внесення відповідних змін до Кримінального кодексу", - розповів Найєм.

Крім того, правоохоронний комітет Верховної ради вирішив створити робочу групу з підготовки спільної редакції документа.

"Під час обговорення, крім іншого, висловлювалися пропозиції повернутися до ідеї введення нульової декларації та прозорості реєстру власності та угод Мінінстерства юстиції", - зазначив нардеп.

До складу робочої групи увійдуть експерти, запропоновані посольством США і представництвами МВФ, Світового банку та ЄС.

Також до них долучаться усі співавтори альтернативних законопроектів: Віктор Чумак, Наталія Новак, Мустафа Найєм, Ганна Гопко, Олена Сотник, Юрій Дерев'янко, Сергій Каплін, Вікторія Пташник, Єгор Соболєв, Альона Шкрум, Ігор Луценко, Юрій Левченко, Михайло Головко, Андрій Іллєнко, Олег Осуховський, Андрій Шипко, Тетяна Острікова і Роман Семенуха.

Читайте також: Закриття 65 справ НАБУ і втрата траншу МВФ: наслідки рішення Конституційного суду

Більше про Конституційний суд читайте: Хто намагається встановити контроль над Конституцією

Нагадаємо:

  • Голова парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін заявив, що отримав листа від послів США та ЄС, а також від представництва МВФ з проханням відкласти розгляд усіх законопроектів про незаконне збагачення.
  • 13 березня народний депутат Мустафа Найєм заявив, що парламентський комітет з питань забезпечення правоохоронних органів відмовився розглядати законопроекти про відновлення відповідальності за незаконне збагачення.
  • Раніше у Верховній Раді було зареєстровано 8 законопроектів про впровадження покарання для чиновників за незаконне збагачення. Пізніше Юлія Тимошенко свій законопроект відкликала.  
  • 26 лютого Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення.
  • Суд вирішив, що положення статті не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості. Зокрема, стаття про незаконне збагачення нібито зобов’язує самого підозрюваного довести законність його статків.
  • Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили у 2015 році. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації, а також одним із зобов’язань України перед МВФ, закріпленим меморандумом.
  • Підозри за цією статтею повідомили екс-виконувачу обов'язків голови Державної фіскальної служби Мирославу Продану, міністру інфраструктури Володимиру Омеляну, екс-чиновнику Генпрокуратури Дмитру Сусу, екс-військовому прокурору сил АТО Костянтину Кулику.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
13:54
Виробник IRIS-T обіцяє надіслати ще одну система в Україну "за кілька тижнів"
13:51
ВАКС дозволив конфіскувати активи експрезидента "Мотор Січі" Богуслаєва
13:43
Чи може дзвінок чи відео з полону змінити статус зниклого безвісти – пояснює Координаційний штаб
13:38
Вночі основною ціллю росіян був Івано-Франківськ – ПС
13:25
фотоУ Києві прощаються з письменником і громадським діячем Дмитром Капрановим
13:19
Співвласник "Космолоту" заявляє, що українські чиновники вимагають в нього мільйони євро – FT
13:01
Проєкт української фотографки Юлії Кочетової переміг у World Press Photo 2024
12:59
Удар по аеродрому в Джанкої: ГУР повідомило про ураження 4 установок С-400 ворога
12:50
футболЛунін про серію пенальті проти "МанСіті": Ми готувалися до всіх можливих пенальтистів і вирішили ризикнути
12:47
Розвідка Британії: Чорноморський флот РФ суттєво знизив активність та ховається у Новоросійську
Усі новини...