Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Климпуш-Цинцадзе: Москву може стримати розширення присутності НАТО

Субота, 9 березня 2019, 09:58
Климпуш-Цинцадзе: Москву може стримати розширення присутності НАТО

Україна не має підстав розраховувати на припинення агресії з боку Росії у найближчій перспективі, однак стримати її може розширення присутності НАТО у Чорноморському регіоні.

Про це заявила віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе у ході зустрічі з директоркою з питань Росії та Євразії Фіоною Хілл, повідомляє прес-служба КМУ. 

Як зазначила Климпуш-Цинцадзе, Україна розраховує на подальшу пильну увагу з боку США до ситуації в Азовському і Чорному морях та засудження російського збройного нападу на ВМС України поблизу Керченської протоки.

"Агресивні дії РФ підривають регіональну та міжнародну безпеку. Кремль нехтує міжнародним правом та двосторонніми угодами. Така поведінка вимагає посилення тиску на Росію," - зазначила вона. 

За її словами, лідерство США у посиленні військової присутності НАТО у Чорноморському регіоні надзвичайно важливе і є "єдиним шляхом, який може допомогти стримати Росію від агресивних дій". 

Читайте також:

Війна у Керченській протоці: таран, штурмовики та захоплення українських кораблів

Полонені моряки: де вони зараз, що на них чекає і як Україна буде їх звільняти

Нагадаємо,

  • 25 листопада 2018 року російські військові біля берегів Криму таранили, обстріляли і захопили українські катери "Бердянськ" і "Нікополь" і буксир "Яни Капу", які прямували з Одеси до Маріуполя через Керченську протоку, разом з 24 моряками, троє з яких зазнали поранень.
  • Після атаки прикордонників РФ на українські військові катери і полонe українських моряків російські суди в Криму заарештували 24 українців.
  • За рішенням "судів", під арештом вони перебували до 25 січня 2019 року, після чого термін їх тримання під вартою продовжили на три місяці - до кінця квітня.
  • Українцям пред'явлені звинувачення по ч. 3 ст. 322 КК Росії (незаконне перетинання кордону), їм загрожує до 6 років позбавлення волі. Всіх українських військовослужбовців відправили до СІЗО "Лефортово" у Москві.
  • Відповідно до звіту розвідувального співтовариства США, напруга у стосунках між Україною і РФ в Азовському і Чорному морях посилюватиметься.
  • Президент України Петро Порошенко заявив, що у Росії - небезпечне кількість кораблів в Чорному морі, що може загрожувати країнам-членам НАТО - Румунії, Болгарії та Туреччини.
  • У НАТО заявили, що Альянс уважно моніторить ситуацію в Чорному морі і збільшує свою військову присутність в регіоні.
  • Глава Міноборони Степан Полторак за підсумками зустрічі з міністрами оборони країн НАТО заявив, що у 2019 році Альянс значно активізує військову присутність в Чорному морі.
  • Влітку 2019 року у Чорному морі відбудуться українсько-американські військові навчання "Сі Бриз-2019".

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування