Луценко сходив у НАБУ на допит через справу проти майданівця Бубенчика

Понеділок, 15 липня 2019, 17:53

Джерело: "Українська правда"

Генеральний прокурор Юрій Луценко сходив на допит до Національного антикорупційного бюро у зв’язку з передачею ним резонансної справи проти учасника Євромайдану Івана Бубенчика іншому складу прокурорів.

Пряма мова: "Я не вважаю необхідним обговорювати деталі".

"Я також маю попередження про нерозголошення даних досудового слідства, відтак точно цитувати запитання (допиту – УП) і відповіді не маю права. Але в цілому, ця справа не має жодного юридичного значення".

"Генпрокурор будь-яких років незалежності України, власне і до того, і в будь-якій країні, має право міняти групу прокурорів. Порядок визначення ефективності/неефективності чинним законодавством не визначається (Луценко змінив прокурорів у справі нібито через неефективність слідства – УП)".

Деталі: Відповідаючи, скільки питань поставили генпрокурору, Луценко сказав, що загалом, разом із викладенням його прав і обов’язків, було 3 сторінки тексту.

За словами прес-секретарки генпрокурора Лариси Сарган, допит тривав близько 50 хвилин.

Очільник ГПУ сказав, що нинішня група прокурорів на чолі з його заступницею Анжелою Стрижевською вважає недоведеною версію про умисне вбивство Бубенчиком бійців "Беркуту". Мовляв, підозру йому висунули без показів, хто саме стріляв, без відеозаписів, даних негласних слідчих (розшукових) дій тощо.

Також Луценко розповів, що Бубенчику "дещо змінили кваліфікацію", наголосивши, що тяжкість злочину не змінена.

Адвокати постраждалих, за словами глави ГПУ, не оскаржили зміну підозри Бубенчику.

Водночас, генпрокурор не став розповідати, де наразі перебуває підозрюваний.

Знати більше: Справи Майдану. Розслідувати не можна закрити

Історія питання:

  • 12 липня стало відомо, що НАБУ викликало на допит Луценка у зв’язку з передачею ним справи іншому складу прокурорів.
  • Іван Бубенчик – колишній військовий, учасник Євромайдану. У лютому 2016 з'явилося інтерв'ю з Бубенчиком, в якому він розповідав, що нібито вбив двох бійців "Беркута" на Інститутській 20 лютого 2014 року.
  • У квітні 2018 року ГПУ вручила підозру Бубенчику у тому, що приблизно з 7 до 8 години ранку 20 лютого 2014 року на Майдані Незалежності він вчинив 3 прицільні постріли з мисливського карабіну "Сайга М3" (7,62x39).
  • Йому інкримінували убивства працівника правоохоронного органу, який виконував службові обов’язки, і військовослужбовця, який охороняв громадський порядок, а також замах на вбивство військовослужбовця, придбання й носіння вогнепальної зброї та бойових припасів без передбаченого законом дозволу (п.п. 1, 12 ч. 2 ст. 115, ст. 348, ч. 1 ст. 263 ККУ).
  • У квітні 2018 року генпрокурор Юрій Луценко змінив групу прокурорів у справі майданівця Івана Бубенчика, якого підозрюють у вбивстві двох правоохоронців 20 лютого 2014 року.
  • Новий прокурор у справі, заступник генпрокурора Анжела Стрижевська відкликала підозру проти Бубенчика, тому що вважає її непереконливою.
  • Після цього Бубенчику оголосили нову підозру - за ст. 348 та ч.1 ст. (Посягання на життя працівника правоохоронного органу) 263 КК України (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

Соня Лукашова, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування