Імпічмент Трампа: У Конгресі заслухали ще одного свідка, "досягли швидкого прогресу"

Неділя, 27 жовтня 2019, 09:52
Імпічмент Трампа: У Конгресі заслухали ще одного свідка, досягли швидкого прогресу

Виконуючий обов'язки помічника Держсекретаря США у справах Європи та Азії, у т.ч. відповідальний за відносини з Україною Філіп Рікер дав свідчення у Конгресі США перед комітетами Палати представників в рамках процедури імпічменту президента США.  

Джерело: Reuters з посиланням на два джерела,  Голос Америки 

Деталі: В ході свідчень, які тривали близько 8 годин, Рікер заявив, що у період з червня до серпня він не знав про те, що умовами надання допомоги США та власне президент Трамп могли чинити тиск на Київ для проведення розслідування щодо політичного конкурента Трампа.  

За повідомленням джерел, Рікер зазначив, що знав, що допомогу було затримано, але не знав, чому. Рікер повідомив, що чув, нібито протистояв наданню допомоги Україні начальник штаба Білого дому Мік Малвані

Серед питань, про які свідчив Рікер, було також раптове звільнення посла в Україні Марі Йованович. Згідно з електронними листами, переданим комітетам Конгресу раніше, Рікер намагався втрутитися у процес, коли прихильники Трампа звинуватили Йованович у нелояльності до президента.

За інформацією двох джерел, Рікер шукав захисту для Йованович у Держдепартаменті, але отримати його не вдалося.

Після завершення слухань глава комітету з розвідки Адам Шифф заявив, що законодавці "досягли швидкого прогресу" у розслідуванні імпічменту. Деталі, коли слухання перейдуть на наступний етап відкритих, Шифф не повідомив. 

Демократи у свою чергу заявили, що Рікер підтвердив дані, зібрані в ході розслідування справи про імпічмент, не уточнивши, про які дані йдеться. 

Комітети призначили свідчення Рікера на вихідний день з метою не затягувати розслідування. Заходи в рамках розслідування, призначені у Конгресі на четвер та п‘ятницю, було скасовано. 

Наступного тижня комітети Конгресу планують заслухати за зачиненими дверима ще кількох свідків у справі про імпічмент. Зокрема, у вівторок до Конгресу має прибути Олександр Віндман - головний експерт Ради національної безпеки Білого дому по Україні.

Президент США Дональд Трамп у серії повідомлень у Twitter розкритикував розслідування та дії голови Комітету з розвідки Конгресу Адама Шиффа.

"Розслідування стосовно України є таким же корумпованим и несправжнім, як і сміття, що було до того", - заявив він у суботу.

Знати більше:

Чи шантажував Трамп Зеленського. Повний текст розмови

"Імпічмент на тлі Зеленського: які звинувачення висунули Дональду Трампу"

Що передувало:

  • На початку вересня видання "The Washington Post" повідомило, що президент США Дональд Трамп схиляв президента України Володимира Зеленського відкрити справу щодо сина свого конкурента на виборах-2020 Джо Байдена.
  • Після цього у США заговорили про імпічмент Трампа.
  • 25 вересня Білий дім оприлюднив текст телефонної розмови між президентами США та України
  • 26 вересня Комітет з питань розвідки Палати представників США оприлюднив розсекречену скаргу неназваного співробітника американських спецслужб щодо розмови Трампа з Зеленським. Чинний президент США хвалив Юрія Луценка і висловлювався за те, щоб залишити його на посаді генпрокурора.
  • Натомість 29 вересня адвокат Дональда Трампа Руді Джуліані оприлюднив частину своєї переписки зі спецпредставником Держдепартаменту США з питань України Куртом Волкером, яка свідчить, що Волкер сконтактував Джуліані з помічником президента України Андрієм Єрмаком.
  • 30 вересня Трамп написав, що заслуговує на зустріч із держслужбовцем, який подав на нього скаргу після розмови з Зеленським і виклав суть розмови некоректно.
  • Президент США Дональд Трамп вимагатиме провести голосування в Палаті представників з питання імпічменту до того, як Білий дім надасть всі документи, які вимагають демократи.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...