Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Суддя Антикорсуду пояснила, чому Микитась не під арештом

Середа, 9 жовтня 2019, 22:49

Суддя-спікерка Вищого антикорупційного суду Віра Михайленко пояснила, чому суд не задовольнив клопотання про арешт і заставу в 300 мільйонів гривень стосовно екс-нардепа Максима Микитася підозрюваного у справі про квартири для Нацгвардії.

Джерело: "Судовий репортер"

Деталі: Досудове розслідування злочину тривало рік. Перші підозри посадовим особам ТОВ "Укрбуд Девелопмент" були оголошені в травні 2019 року.

З травня Микитась неодноразово перебував за кордоном і завжди повертався в Україну. При цьому родину не вивозив, активи за кордон не перевів.

На думку судді, це вказує на його намір залишатися в Україні. Від суду він також не переховувався.

Застава в 300 млн гривень визнана суддею "непомірною" і такою, що не відповідає доведеним ризикам.

Крім того, розмір застави не відповідає сумі ймовірної шкоди, яка покладена в основу підозри. 

Суддя відзначає, що товариство не отримувало реальних коштів, а земельна ділянка під будинок для військовослужбовців не перейшла у власність товариства або підозрюваному.

Коментар Михайленко: "Враховуючи майновий стан підозрюваного та можливість існування невисокого ступеня ризиків, слідчий суддя прийшов до висновку, що застава у розмірі 5,5 млн гривень зможе забезпечити належне виконання підозрюваним своїх процесуальних обов’язків, а отже і дієвість кримінального провадження.

Що було раніше: Спеціалізована антикорупційна прокуратура клопотала про арешт з можливістю внесення 300 мільйонів гривень застави для Микитася, підозрюваного у заволодінні майном Нацгвардії на суму понад 81 мільйон гривень.

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді застави на суму 5,5 млн грн.

Передісторія:

  • У 2000-х роках Головне управління внутрішніх військ МВС, пізніше реорганізоване в Нацгвардію, та компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали збудувати житловий комплекс. 
  • В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва Нацгвардія мала отримати у житловому комплексі 50 квартир та 30 паркомісць.
  • У 2016-2017 роках сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилась від цих квартир та паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку, який та ж компанія-забудовник зводила на околиці Києва, біля станції метро "Червоний хутір". 
  • Досудове розслідування встановило, що вартість цих квартир на 81,6 мільйона гривень менша за ту, в яку оцінені квартири, що мала отримати Нацгвардія на старті домовленостей.
  • У травні 2019 року екс-очільника Нацгвардії Юрія Аллерова, гендиректора компанії-забудовника Олега Майбороду та оцінювачку Алісу Гринчук затримали за підозрою у привласненні 81,6 мільйона гривень. Аллєрова на той момент вже зняли з посади.
  • Майбороду суд відпустив під заставу у 2 мільйони гривень, Гринчук обрали запобіжний захід у вигляді 1,5 мільйона гривень застави.  
  • Аллерову 17 травня присудили тримання під вартою до 12 липня з заставою у 4,8 мільйона гривень. 20 травня він вийшов із-під варти.
  • 23 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура заявила, що оскаржила запобіжні заходи підозрюваним.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...