Інтерпол не закрив справу Мазура, вона "у підвішеному стані" – посол в Польщі

Четвер, 14 листопада 2019, 12:32

Підставою для повернення Ігоря (Тополі) Мазура з Польщі в Україну став статус ветерана в загальній системі Інтерполу, який було заблоковано до подальшого з’ясування ситуації.

Джерело: Укрінформ з посиланням на коментар посла України в Польщі Андрія Дещиці.

Пряма мова: "Подача нашою стороною документів до Інтерполу і факт, що з вечора 12 листопада статус Ігоря Мазура в системі Інтерполу був заблокований до з'ясування обставин, означали, що він не переслідується, а його справа перебуває у підвішеному стані, вона вивчається. Це дало йому можливість легально повернутися в Україну".

Деталі: За словами посла, Україна "відповіла так само гібридно, як це зробила Росія", подаючи Мазура в розшук по лінії Інтерполу.

Дипломат повідомив, що українська сторона переконує польських колег у тому, що справа, за якою переслідується Мазур, надумана.

Окружна прокуратура Любліна продовжуватиме вивчати цю справу. Польська прокуратура затребувала документи по Мазуру від Росії, натомість українська прокуратура надала їм інформацію, яку українське представництво Інтерполу передало до генерального секретаріату цієї організації.

Дещиця зауважив, що виїзд Мазура в Україну не означає закриття справи. Це остаточно вирішуватиме прокурор, який веде цю справу в Окружній прокуратурі Любліна.

Що було раніше: В ніч на 14 листопада затриманий у Польщі співробітник Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини, один з лідерів "УНА-УНСО", ветеран війни на Донбасі Ігор Мазур повернувся до України.

Перед цим Мазура передали на поруки Генерального консула України у Любліні.

Передісторія:

  • 9 листопада за запитом РФ в Польщі затримали одного з лідерів "УНА-УНСО", ветерана війни на Донбасі Ігоря Мазура з позивним "Тополя".
  • Пізніше з ним зустрівся український консул. 
  • МВС України у зв'язку з затриманням Мазура привернуло увагу Інтерполу до спроби РФ неправомірно використати його інструменти для політично вмотивованих переслідувань українців.
  • У Києві під посольством Польщі відбулася акція на підтримку Мазура.
  • Віцеспікер Сейму Польщі Малґожата Ґошєвська запевнила, що затримання Мазура у Польщі є "виключно технічним" кроком і що вона гарантує невинність затриманого.
  • Зранку 10 листопада Мазура доправили у відділ Окружної прокуратури Холма в Польщі, де допитали. На допит його привезли без наручників.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування