Росія заявляє, що віддавала кораблі цілими і унітази на місці

Четвер, 21 листопада 2019, 10:10
Росія заявляє, що віддавала кораблі цілими і унітази на місці

Федеральна служба безпеки Росії заявила, що військові кораблі, затримані в листопаді минулого року в Керченській протоці, були передані Україні в нормальному стані і зі справною сантехнікою.

Джерело: відео Центру громадських зв'язків ФСБ, російське видання ТАСС

Дослівно ФСБ: "Якщо за час переходу від берегів Криму до Очакова українська сторона зуміла "угробити" судна і довести сантехніку до неналежного стану, то це проблема самої української сторони".

Деталі: Відео ФСБ опублікувала у відповідь на заяву командувача ВМС України Ігоря Воронченко про те, що росіяни "угробили" бронекатери "Нікополь" і "Бердянськ", і буксир "Яни Капу".

ФСБ заявляє, що це "відеокадри зовнішнього і внутрішнього стану суден в момент їх передачі українській стороні", а також процедури підписання актів прийому-передачі.

У Росії стверджують, що "на кадрах добре видно, що катери і буксир передані українській стороні в нормальному стані і зі справною сантехнікою".

Водночас, колишній головний військовий прокурор Анатолій Матіос у Facebook опублікував перелік пошкоджень, які зафіксувала українська сторона під час передачі суден. 

 
скрін
 
Перелік пошкоджень
FB Матіоса

Що було раніше: 18 листопада пресцентр Командування Військово-Морських Сил України повідомив, що затримані в Керченській протоці в листопаді 2018 року катери "Нікополь", "Бердянськ" та буксир "Яни Капу" прямують додому.

20 листопада командувач Військово-морськими силами Ігор Воронченко розповів, що українські судна повертаються в Україну на буксирі, бо росіяни їх фактично "угробили".

Президент Володимир Зеленський після огляду повернених РФ суден повідомив, що на них не вистачає частини озброєння і обладнання, і заявив, що Україна вимагатиме від Росії повернути "все що там є".

Передісторія:

  • 25 листопада 2018 року в Керченській протоці російські військові обстріляли і захопили українські катери "Бердянськ" і "Нікополь" і буксир "Яни Капу" з екіпажами, які прямували з Одеси до Маріуполя.
  • Троє українських моряків отримали поранення.
  • 24 полоненим українцям пред'явили звинуваченняза ч.3 ст.322 КК Росії (незаконний перетин кордону). Вони провели в російському СІЗО 10 місяців.
  • 7 вересня 2019 року моряків обміняли і повернули в Україну.

Читайте також: Війна у Керченській протоці: таран, штурмовики та захоплення українських кораблів 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News