Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СБУ розслідує, чи допомогли поліцейські втекти організатору вбивства Гандзюк

Неділя, 3 листопада 2019, 14:02
СБУ розслідує, чи допомогли поліцейські втекти організатору вбивства Гандзюк

СБУ розслідує провадження щодо правоохоронців, які здійснювали розслідування вбивства Катерини Гандзюк на початковому етапі, а також, імовірно, сприяли втечі організатора нападу Олексія Левіна.

Джерело: круглий стіл СБУ у справі Гандзюк за участю першого заступника начальника Головного слідчого управління СБУ Віталія Маякова та начальник слідчого управління СБУ Богдана Тиводара, Громадське, прес-центр СБУ, Інтерфакс-Україна

Деталі: За словами представників СБУ, 30 жовтня Генеральна прокуратура України передала Службі безпеки провадження щодо недбалості правоохоронців у початковому розслідуванні, покриванні злочину або сприянні втечі Левіна.

Маяков також повідомив, що рідним підозрюваних у справі Гандзюк платили за мовчання у справі про вбивство.

За його словами, фінансування рідних підозрюваних здійснювалося за вказівкою Левіна, який наразі перебуває у міжнародному розшуку.

Він додав, що гроші надходили задля того, щоб підозрювані мовчали, але фінансування наразі зупинено. Також він не уточнив, чи мав відношення до цього процесу екс-глава херсонської облради Владислав Мангер.

"Те, що фінансував Мангер безпосередньо, доказів не отримано, а те, що кошти надходили по команді Левіна, такі докази є", — сказав Маяков.

Разом з тим, Тиводар повідомив, що слідству відомо реальне коло осіб, які можуть бути причетні до замовлення вбивства Гандзюк.

Пряма мова Тиводара: "Нам вдалося встановити безпосередньо виконавців, Торбін – організатор, Левін – ще один організатор і Мангер – організатор і замовник, один із замовників".

"Ми вважаємо, що замовник був не один. І скоріш за все, були особи, які були в курсі того, що готується цей злочин... Якби замовник був один, ми б сьогодні сказали "все, слідство завершено, завершено на Мангері". Але ми цього не говоримо, ми продовжуємо працювати".

Деталі: Наразі слідство у справі Гандзюк триває у межах п’яти кримінальних проваджень під процесуальним керівництвом Генпрокуратури.

"Служба розглядає всі версії, які могли стати причиною нападу на Катерину, насамперед пов’язані з її звинуваченнями посадовців області у зловживаннях", - підкреслив Тиводар.

За його словами, отримані слідством докази дають усі підстави стверджувати, що найближчим часом СБУ та Генпрокуратура поінформують суспільство про нові вагомі результати у справі Гандзюк.

Він також повідомив, що схема підпалу Олешківського лісу задля подальшої вирубки, про яку писала Гандзюк, розглядається як один з ключових мотивів нападу на неї.

Тиводар наголосив, що найближчим часом у цій справі очікуються підозри і підтвердив той факт, що група Сергія Торбіна, засудженого організатора нападу на Гандзюк, фігурувала у цьому злочині.

Чому це важливо: 4 листопада виповнюється рік з дня смерті херсонської активістки Катерини Гандзюк, яка померла в лікарні після нападу з сірчаною кислотою. Друзі, близькі Гандзюк і активісти наголошують, що покарання понесли учасники нападу, а замовники досі не названі слідством.

У понеділок 4 листопада у багатьох містах України та світу пройдуть акції "Рік без Каті" з вимогою справедливості в розслідуванні вбивства Гандзюк.

Що було раніше: 1 листопада генпрокурор Руслан Рябошапка пообіцяв найближчими днями оприлюднити важливу інформацію з розслідування вбивства Гандзюк.

Знати більше: Справа Гандзюк. Версії вбивства, "відставка" Луценка і мовчання Авакова

Журналісти показали реконструкцію подій нападу на Гандзюк

Передісторія:

  • 31 липня 2018 року у Херсоні біля під'їзду чоловік вилив на активістку Катерину Гандзюк кислоту. Вона потрапила до реанімаційного відділення з сильними опіками, а за 3 місяці померла у лікарні після багатьох операцій.
  • Поліція затримала 5 підозрюваних у нападі на Гандзюк. Це В'ячеслав Вишневський, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, Сергій Торбін і Микита Грабчук.
  • У квітні 2018 року стало відомо, що їм змінили підозру зі вбивства на умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень.
  • 6 червня 2019 року, після того як обвинувачені визнали свою провину та пішли на угоду зі слідством, Покровський райсуд Дніпропетровської області виніс вироки виконавцям.
  • За версією друзів Гандзюк, посередником між виконавцями злочину та замовником начебто був Ігор Павловський з кличкою "Собака" – на той момент помічник народного депутата від Блоку Петра Порошенка Миколи Паламарчука.
  • Ігор Павловський після оголошення підозри потрапляв до лікарні з діагнозом "гіпертонічний криз". Зараз він методично ігнорує засідання Приморського райсуду Одеси. 
  • Голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру оголосили підозру в замовленні вбивства Гандзюк, але пізніше пом’якшили її.
  • Громадські активісти наполягають, що до вбивства Гандзюк причетні херсонські чиновники Андрій Гордєєв та Євген Рищук.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування