Слід повернути майданчик Україна-РФ для обміну в'язнями – Баканов

Вівторок, 17 грудня 2019, 17:58
Слід повернути майданчик Україна-РФ для обміну в'язнями – Баканов

Обмін незаконно утримуваними особами слід проводити паралельними процесами, не змінюючи суті принципу "всіх на всіх", на якому зійшлися учасники Нормандської зустрічі в Парижі.

Джерело: очільник Служби безпеки Іван Баканов в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна"

Дослівно: "Обмін було б добре проводити паралельними процесами, але при цьому не міняти суті "всіх на всіх", як було домовлено в "Нормандії"...

Є частина ідентифікованих, але є ще й ті, хто підлягає ідентифікації".

Деталі: За його словами, зараз українська сторона не може завершити ідентифікацію незаконно утримуваних осіб через недопуск стороною ОРДЛО міжнародних спостерігачів у місця, де їх утримують.

Голова СБУ також пояснив, що Україна має обмінювати і громадян РФ, але не зі стороною ОРДЛО, яка їх запитує, а з Росією: "Раціональніше реанімувати майданчик, який був на першому обміні – Україна та Російська Федерація".

Передісторія:

  • 7 вересня в Україну в рамках обміну повернулися 35 осіб, серед яких – 24 полонені моряки та політв'язні Сенцов, Кольченко, Балух, Сущенко, Карпюк, Клих, Гриб, Євген та Артур Панови, Бекіров та Сизонович. Україна у свою чергу також видала Росії 35 осіб.
  • Уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова сказала, що Росія утримує на своїй території та в анексованому Криму 110 громадян України.
  • В СБУ заявляли, що в ОРДЛО бойовики незаконно утримують 227 українців.
  • У рамках Нормандського саміту сторони домовилися про обмін утримуваними особами за принципом "всіх на всіх" до 31 грудня.
  • Президент Володимир Зеленський після саміту повідомив, що домовилися про три етапи. На першому можуть повернутися 72 особи.
  • За його словами, йдеться про три групи уримуваних осіб: ті, хто в Україні, і ті, хто в окупованому Донбасі; утримувані в Росії; утримувані в Криму.

Читайте також: Обмін полоненими. Як Зеленський домовився з Путіним про звільнення заручників Кремля

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування