МЗС РФ заявило про "підміну понять" Києвом і хоче коректив до законодавства

Середа, 18 грудня 2019, 10:49
МЗС РФ заявило про підміну понять Києвом і хоче коректив до законодавства

Міністерство закордонних справ Російської Федерації розкритикувало продовжений закон про особливий порядок самоврядування на Донбасі і проєкт конституційних змін щодо децентралізації в Україні.

Джерело: коментар Департаменту інформації та друку МЗС Росії "у зв'язку із законодавчою активністю на Україні"

Деталі: МЗС РФ відзначає "потік законотворчих ініціатив адміністрації Володимира Зеленського" після "нормандського" саміту в Парижі 9 грудня: 12 грудня народні депутати продовжили ще на рік закон про особливий статус Донбасу, а 13 грудня президент України вніс до парламенту проєкт змін до Конституції щодо децентралізації влади.

Дослівно МЗС Росії: "На перший погляд, усе було зроблено в дусі Мінських угод і приурочено до засідання Контактної групи 18 грудня. Однак важливі нюанси".

Про "особливий статус" ОРДЛО: "Продовження закону про особливий статус Донбасу зразка 2014 року, хоча і є кроком у правильному напрямку, але не може вважатися виконанням "Комплексу заходів" 2015 року і рішень "нормандських" самітів.

Ці домовленості наказують Києву узгодити з Донецьком і Луганськом усі правові аспекти особливого статусу для забезпечення його дії на постійній основі. Окрім закону, це передбачає ухвалення конституційних змін і нормативних актів.

Крім того, багато положень згаданого закону застаріли.

У ньому, наприклад, ідеться про терміни виборів у Донбасі у 2014 році, які давно минули. Неактуальне посилання на закон про державну мовну політику, який вже не діє. Стаття 10, додана у 2015 році, пов'язує набуття чинності ключових статей закону з початком повноважень нових органів влади після виборів, що суперечить "формулі Штайнмайера". Все це вимагає корективів".

Про зміни до Конституції України: "Аналогічна ситуація з проєктом конституційних поправок. При їх глибшому вивченні стає ясно, що йдеться не про децентралізацію країни, а про реформу її адміністративно-територіального устрою.

Розширення прав регіонів не передбачається. Проте посилюється контроль центру. Префектам у регіонах, яких призначає президент, дається право ініціювати скасування місцевих законів, зміщення керівництва, проведення дострокових виборів.

Усупереч Мінським угодами, немає ні слова про особливий статус Донбасу, який повинен бути закріплений у Конституції. Усі ці питання також вимагають прояснення".

Попередження МЗС РФ: "Розраховуємо, що українські законодавці будуть відповідально підходити до виконання мінського "Комплексу заходів", уникаючи підміни понять і спотворення суті домовленостей лідерів країн "нормандського формату".

Упевнені, що це буде сприяти всеосяжного політичного врегулювання внутрішньоукраїнського конфлікту в Донбасі".

Чому це важливо: Росія домагається від України надання і закріплення у Конституції особливого статусу для нині окупованих і підконтрольних їй територій Донецької та Луганської областей.

При цьому РФ категорично відмовляється корегувати й адаптувати до реалій мінські домовленості. Каменем спотикання, зокрема, є час місцевих виборів в ОРДЛО: Київ хоче провести їх після повернення контролю над кордоном із Росією, а Москва – до.

Передісторія:

  • 12 грудня Верховна Рада продовжила на 1 рік дію закону про особливий статус Донбасу від 2014 року, хоча раніше Зеленський говорив, що буде підготовано новий закон.
  • 13 грудня президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради зміни до Конституції, що передбачають децентралізацію та новий адміністративно-територіальний устрій України.
  • Керівник партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко наголосив, що зміни до Конституції щодо територіального устрою в Україні не передбачають особливого статусу окупованим нині територіям Донецької та Луганської областей.
  • При цьому місто Севастополь планують позбавити особливого статусу після деокупації, а статус Автономної Республіки Крим – залишити..

Знати більше: Округи та префекти. Як в Україні можуть з'явитися "смотрящіє" від Зеленського

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
22:41
Новини економіки 18 квітня: покриття дефіциту бюджету, Raiffeisen Bank просять пришвидшити вихід з РФ
Усі новини...