Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Голова МЗС: Росія не адаптувалася до нової реальності, не зрозуміла "червоних ліній"

Понеділок, 16 грудня 2019, 11:13
Голова МЗС: Росія не адаптувалася до нової реальності, не зрозуміла червоних ліній

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко констатує, що російська сторона на переговорах не змінила позиції після зміни влади в Україні і намагається далі тиснути, щоб свої позиції змінив Київ.

Джерело: інтерв’ю Пристайка УНІАНу

Пряма мова: "Я не думаю, що Росія зрозуміла, що є "червоні лінії", які Україна ніколи не перейде. Я думаю, що російська сторона намагається це зрозуміти зараз. Адже, якби вона зрозуміла, то і риторика розмов, і результати були би трошки інші. На сьогодні я спостерігаю, що російська сторона залишається на тих самих позиціях, які я бачив останні п’ять з половиною років…

На сьогоднішній момент не спостерігається змін. Ми всі сподівалися, що російська сторона зрозуміє цивілізований тиск, до якого вдалися наші партнери – санкційний. Однак, очевидно, Москва поки демонструє, що політичних змін вона не очікує. Тобто, не готова до цих змін. Це стосується, як ви бачите, заяви про те, що Росія, як і Франція, і Німеччина, є лише стороною, яка намагається допомогти в розв’язанні "громадянської війни" і таке інше. Уся ця стара риторика...

Ми розраховували на певне розуміння. В Україні змінилась політична ситуація, яка навіть в теорії не дозволяє говорити про якихось міфічних "українських фашистів", "нацистів", які буцімто захопили владу в Україні. Очевидно, якщо наша країна вже вдруге проходить через демократичні вибори, "нацисти" не приходять до влади, то я б розраховував, що Росія, все ж таки, буде адаптуватися до цієї реальності. Але ні.

Вона, напевно, розраховує, що все ще є місце тому, щоб Україна змінила позиції. Та ті "червоні лінії", про які ви запитали, зберегли для обох сторін певні більш-менш попередні позиції".

Деталі: Пристайко припустив, що росіяни розраховували, що з Володимиром Зеленським "буде якась надмірна гнучкість у вирішенні принципових для нас питань, але наші "червоні лінії" залишаються, і вони чіткі".

Він назвав ці принципові речі: "Ми говорили про те, що Україна залишається унітарною державою зі своїм визнаним кордоном, якого ми маємо досягти. Федералізація не розглядається. Зміни до Конституції тільки у тому обсязі, як ми описали, що децентралізація надає особливі права усім регіонам, зокрема і тим регіонам, які знаходяться за межами (лінії зіткнення).

Оці "червоні лінії" залишились, і мені здалося, що російська сторона залишилася дещо розчарованою такою твердою принциповою позицією Зеленського і його команди".

Загалом, за словами голови МЗС, атмосфера на паризьких перемовинах була "набагато кращою, ніж раніше, що в принципі нормально для першої зустрічі".

Свій настрій після саміту "нормандської четвірки" у Парижі він назвав "обережним оптимізмом" із терміном дії до 31 грудня 2019 року.

Пристайко констатував, що у Парижі не досягли прогресу щодо того, що спершу Україна повертає контроль над східним кордоном, а потім проходять місцеві вибори в ОРДЛО. Але він вважає, що зустрічі "нормандської четвірки" мають сенс, якщо хоча б звільнять полонених українців.

Міністр сказав, що Мінські угоди "нереальні, хоча б тому, що в них є просто термінологічні і хронологічні недоліки", але від російської сторони немає згоди на їх адаптацію: "Вони читають там, де їм зручно. Вони читають це як абсолютну Біблію. Там де не зручно, воно не знаходить відгуку".

Читайте також: Офіс президента опублікував комюніке паризького саміту. Повний текст

Перша нормандська: як та у чому Зеленський переміг Путіна на саміті в Парижі

5 нормандських зустрічей до Зеленського. Як кожна з них змінила хід війни на Донбасі

Передісторія:

  • 9 грудня 2019 року, після трирічної перерви, лідери "нормандського формату" – України, Росії, Німеччини та Франції – зустрілися в Парижі на переговори щодо повернення миру на Донбасі. Для Володимира Зеленського вони були першими, а загалом шостими.
  • Спершу в "Єлисейському палаці" відбулися двосторонні зустрічі між усіма лідерами, за винятком президентів РФ і України. Потім понад годину усі чотири лідери вели переговори за круглим столом.
  • Згодом відбулася двостороння зустріч української та російської делегацій, на якій йшлося і про газову тематику  Під час цих переговорів Зеленський і Путін мали розмову віч-на-віч на 10-15 хвилин. Путін сказав журналістам, що поговорили "добре, по-діловому".
  • Після того Зеленський, Путін, Меркель і Макрон знову спілкувалися разом за вечерею, яка тривала трохи більше двох годин і завершилася серед ночі.
  • За результатами всіх зустрічей в Офісі президента України заявили, що переговори у "нормандському форматі" між лідерами України, Франції, Німеччини та Росії пройшли "дуже успішно". В офіційному комюніке за результатами зустрічі вказано, що сторони вірні Мінським домовленостям від 5 вересня й 19 вересня 2014 року, а також комплексу заходів від 12 лютого 2015 року.
  • Мандат спеціальної моніторингової місії ОБСЄ домовилися розширити до цілодобового моніторингу.
  • На брифінгу Зеленський повідомив , що в рамках Нормандського саміту сторони домовились про обмін утримуваними особами за принципом "всіх на всіх" до 31 грудня 2019 року та розведення ще у трьох пунктах на лінії зіткнення на Донбасі.
  • Він дав зрозуміти, що Україна не поступиться своїми територіями заради компромісів, не погодиться на федералізацію, не допустить впливу на свою зовнішню політику. "Ми готові до виконання домовленостей, але це дорога з двостороннім рухом", – заявив український президент.
  • Щодо східного кордону не домовилися: Зеленський наполягав, що Україна має отримати контроль над кордоном із Росією перед виборами на Донбасі, а Путін продовжив вимагати виборів до передачі кордону під контроль України.
  • Натомість питання транзиту газу, за словами Зеленського, "розблокували", але форма, об’єм, ціну, деталі договору про транзит газу ще будуть обговорювати.
  • У свою чергу, Путін заявив, що Росія розраховує на поетапне продовження розведення сил і внесення змін до Конституції України щодо закріплення особливого статусу Донбасу на постійній основі.
  • Президент Росії також заявив, що Київ не повинен відновлювати контроль над окупованими Донбасом до місцевих виборів, бо це нібито не узгоджується з Мінськими угодами.
  • При цьому Путін відзначив "потепління" взаємин із Україною, а також продовжив обіцяти Києву знижку у 25% на газ.
  • Україна та Росія не досягли згоди щодо нового контракту на транзит газу та постачання газу – домовилися "далі домовлятися".
  • "Нормандська зустріч" відбувалася на тлі акцій під Офісом президента у Києві. Координатор акції "Варта на Банковій" Павло Білоус після переговорів у Парижі заявив, що Зеленський не перетнув "червоних ліній", тобто не здав національні інтереси, тому намети з Банкової приберуть до ранку.
  • Наступна зустріч "нормандської четвірки" планується за 4 місяці у Берліні.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування