Радник Зеленського розповів, про що домовляються 18 грудня в Мінську

Середа, 18 грудня 2019, 20:48
Радник Зеленського розповів, про що домовляються 18 грудня в Мінську

Радник президента України із зовнішньополітичних питань Андрій Єрмак перелічив пункти, стосовно яких у середу, 18 грудня, домовляються на засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську.

Джерело: Андрій Єрмак у коментарі ВВС News Україна

Пряма мова: "Зараз іде робота над звільненням полонених на основі принципу "всіх на всіх", починаючи з "усіх встановлених на всіх встановлених". 18 грудня будуть обговорюватись конкретні списки та конкретні строки".

Деталі: Обмін має відбутися до Нового року.

У Мінську мають визначити три точки розведення військ на лінії розмежування згідно з домовленостями в Парижі.

Сторони також зафіксують умови та процедури повного припинення вогню.

Що передувало: Міністерство закордонних справ Росії розкритикувало продовжений закон про особливий порядок самоврядування на Донбасі і проєкт конституційних змін стосовно децентралізації в Україні.

У відомстві повідомили: "На перший погляд, усе було зроблено в дусі Мінських угод і приурочено до засідання Контактної групи 18 грудня, однак важливі нюанси".

Росія вважає, що Київ має узгодити з Донецьком і Луганськом усі правові аспекти особливого статусу Донбасу, а також закріпити його в Конституції.

Передісторія:

  • 9 грудня у Парижі відбулися переговори лідерів "нормандського формату" – України, Росії, Німеччини та Франції – щодо врегулювання ситуації на сході України. Сторони підписали комюніке. Серед домовленостей – продовження розведення сил та підготовка умов для місцевих виборів на Донбасі.
  • 12 грудня Верховна Рада продовжила на рік дію закону про особливий статус Донбасу від 2014 року.
  • 13 грудня президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради зміни до Конституції, що передбачають децентралізацію та новий адміністративно-територіальний устрій України.
  • Керівник партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко наголосив, що зміни до Конституції не передбачають особливого статусу окупованим нині територіям Донецької та Луганської областей.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування