Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Справа Шеремета: слідчі знайшли доказ, який може вказувати на Антоненка

Понеділок, 23 грудня 2019, 14:14
Справа Шеремета: слідчі знайшли доказ, який може вказувати на Антоненка

У підриві автомобіля Павла Шеремета використовувалася аналогічна речовина, рештки якої знайшли у міні, вилученій у підозрюваного Андрія Антоненка.

Джерело: сайт Національної поліції

Деталі: Згідно з повідомленням, такий висновок зробили слідчі, отримавши результати вибухотехнічної експертизи, яку проводили фахівці Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України.

Експерти з'ясували, що вилучений під час обшуку у підозрюваного речовий доказ є вихолощеною промислово виготовленою бойовою протипіхотною осколковою міною направленої дії МОН-50. Її корпус виготовлено у 1987 році на заводі "Дунаріт" у болгарському місті Русе. Він був споряджений вибуховою речовиною ПВВ 5-А на Самарському заводі вибухових речовин в Росії у 1987 році.

Дослівно: "У корпусі міни фахівці знайшли залишки вибухової речовини на основі гексогену. Саме цей матеріал і був в основі саморобних вибухових пристроїв, за допомогою яких скоїли замах на вбивство косівського підприємця та підірвали авто журналіста Павла Шеремета".

Деталі: Також повідомляється, що на корпусі та всередині міни експерти виявили змішані біологічні сліди. Тож додатково фахівці встановлюватимуть їх належність.

У поліції зазначили, що Антоненко відмовився пояснювати походження та мету зберігання міни, посилаючись на норми закону. Окрім того, затриманий відмовляється від проведення слідчих експериментів і надання показань.

Водночас, 23 грудня у суді, який розглядає скаргу Андрія Антоненка на його арешт, прокурор оголосив результат експертизи стосовно знайденої в його помешканні МОН-50. Експертиза встановила, що цей предмет "у наданому для дослідження вигляді до вибухових пристроїв не відноситься". Тобто в Антоненка знайшли не вибухівку, а лише корпус від неї.

Що передувало: 13 грудня в квартирі Антоненка та інших підозрюваних у причетності до вбивства провели обшуки. Слідство встановило, що один зі співмешканців Антоненка виніс "щось зелене, заховане в його шафі". У поліції сказали, що то була міна МОН-50 у напіврозібраному стані. Джерело УП зазначило, що нічні обшуки у волонтерів були викликані пошуком даного предмета.

Знати більше: Що відомо про людей, яких підозрюють у причетності до вбивства Шеремета

Передісторія:

  • Один із керівників "Української правди" Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.
  • 12 грудня правоохоронці повідомили, що підозрюють щонайменше п’ятьох осіб: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко ("Лісу"), музиканта й добровольця Андрія Антоненка ("Riffmaster"), добровольців Владислава та Інну Грищенків ("Бучу" й "Пуму").
  • Слідство вважає основним мотивом убивства дестабілізацію ситуації в Україні.
  • Антоненко фігурує в розслідуванні як організатор: нібито він, "захопившись ультранаціоналістичними ідеями, культивуючи величність арійської раси, розмежування суспільства за принципом національної належності", намагався вбивством привернути увагу до таких поглядів.
  • 18 грудня підозрюваний відмовився давати свідчення, вважаючи слідчих упередженими.
  • У той же день адвокат оскаржив арешт підзахисного.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...