В рамках обміну Україні віддадуть мінімум 7 військових – ЗМІ

Субота, 28 грудня 2019, 20:32
В рамках обміну Україні віддадуть мінімум 7 військових – ЗМІ

В рамках обміну утримуваними особами, який очікується 29 грудня, в Україну повернуться, щонайменше, 7 військовослужбовців.

Джерело: "Інтерфакс-Україна" із посиланням на джерело, наближене до процесу переговорів щодо обміну

Деталі: На батьківщину мають повернутися військовослужбовець 1-ї окремої танкової бригади Богдан Пантюшенко, який потрапив у полон під час операції в районі Донецького аеропорту 2015 року, Сергій Глондар і Олександр Коріньков з 3-го полку спецназу ВСУ, які потрапили в полон у лютому 2015 року під час виконання бойового завдання в районі Дебальцевого.

Пантюшенко подавав на нагородження орденом "За мужність" 3-го ступеня. Глондар нагороджений у 2014 році відзнакою Міноборони України "За зразкову службу".

До списків на обмін також будуть включені військовослужбовці 8-го полку спецпризначення Іван Дєєв і Сергій Іванчук, які 5 лютого 2017 року потрапили в полон під час виконання завдання з ведення спеціальної розвідки в певних районах.

Іванчука 19 липня 2014 року було нагороджено двома орденами Богдана Хмельницького 3-го і 2-го ступеня за мужність і героїзм при захисті суверенітету і територіальної цілісності України. Дєєва нагороджено орденом "За мужність" 3-го ступеня.

Крім того, будуть повернуті українській стороні старші солдати Олександр Геймур і Борис Пундор, які 22 травня 2019 року в числі восьми військовослужбовців, згідно з повідомленням штабу Об'єднаних сил, рухаючись на вантажному автомобілі в районі населеного пункту Новотроїцьке, відхилилися від визначеного маршруту та потрапили в полон. Геймур нагороджений відзнакою Міноборони України "Знак Пошани".

Агентство також повідомляє, що можливий обмін військовослужбовця 16-го мотопіхотного батальйону 58-ї окремої мотопіхотної бригади Романа Фурсова, який потрапив у полон в листопаді 2017 року в ході бою в районі села Кримського Луганській області і деякий час вважався загиблим, і військовослужбовця 14-ї окремої механізованої бригади Юрія Євтушка, якого у травні 2018 року було захоплено ДРГ противника під час висування на передовий спостережний пункт. Однак щодо них точного підтвердження поки немає.

Передісторія:

  • 9 грудня 2019 року в Парижі лідери Франції, Німеччини, України та Росії, серед іншого, домовилися, що до кінця року відбудеться обмін утримуваними особами за формулою "всіх на всіх".
  • Президент Володимир Зеленський підтвердив, що обмін утримуваними особами відбудеться 29 грудня, однак зазначив, що поки не завершена повна верифікація всіх учасників.
  • За даними Hromadske, українська сторона планує в рамках обміну полонених передати бойовикам ОРДЛО колишніх беркутівців, обвинувачених у розстрілі людей на Інститутській 20 лютого 2014 року.
  • Одеське видання "Думська" з посиланням на джерело в СБУ повідомило, що для майбутнього обміну ув'язненими між Україною і РФ в Одесі звільнили з-під варти 11 осіб.
  • Крім того трьох обвинувачених у теракті в Харкові біля Палацу спорту в 2015 році можуть включити до списку для обміну на українців, незаконно утримуваних у в'язницях ОРДЛО і на території РФ.
  • Дзержинський райсуд Харкова звільнив з-під арешту Максима Мисяка, обвинуваченого у трьох вбивствах, для участі в обміні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування