Україна ризикує "здати" своє правосуддя побажанням держави-агресора - заява

Неділя, 29 грудня 2019, 14:31
Україна ризикує здати своє правосуддя побажанням держави-агресора - заява

Раптова заміна прокурорів у справі ексберкутівців та очевидний тиск на суд з метою зміни запобіжних заходів задля їхнього обміну з РФ є загрозою для системи правосуддя, яку Україна ризикує поставити у заручники побажань держави-агресора. 

Джерело: заява низки громадських організацій та ініціатив, яку оприлюднено на сайті "Центру протидії корупції" 

Деталі: Активісти та представники громадських організацій вимагають "знайти правовий і такий, що викликатиме довіру в суспільства та громадян, спосіб урегулювання цієї ситуації, а також забезпечити справжню незалежність прокуратури та судової влади".

Дослівно: "Раптова заміна прокурорів у справі та очевидний тиск на суд з метою зміни запобіжних заходів обвинуваченим беркутівцям та звільнення останніх для проведення обміну є величезною загрозою для системи правосуддя та верховенства права. ... Досі всі обставини справи та вже продемонстровані в суді докази підтверджували доцільність і необхідність взяття під варту цих осіб до винесення їм вироків. Натомість ми стали свідками того, як різко та очевидно система правосуддя підміняє закон політичним рішенням". 

"Без вироку у справі тa всупереч законним підставам вчиняються дії, спрямовані на зміну запобіжних заходів обвинуваченим з метою звільнення беркутівців з-під варти. Ми впевнені, що такі дії та рішення влади руйнують залишки довіри до системи правосуддя та насамперед до останніх спроб реформувати як прокуратуру, так і судову систему". 

"Влада ухвалила політичне рішення про обмін осіб, що обвинувачуються в розстрілах на вулиці Інститутській, на в’язнів Кремля. Це рішення обґрунтовується необхідністю врятувати життя українських полонених, яких утримує Росія на окупованих територіях так званих "ДНР"/ "ЛНР". ...  Коли суспільство постає перед таким складним вибором, справедливість має захистити незалежний арбітр - суд та прокуратура. На жаль, ані суд, ані прокуратура не змогли виконати свій конституційний обов’язок у справі про розстріли Героїв Небесної Сотні". 

Заяву розміщено за підписом таких організацій: Адвокатська дорадча група, Центр Протидії Корупції, Transparency International Ukraine, Автомайдан, Центр політико-правових реформ, Центр громадського моніторингу та досліджень, Центр економічної стратегії, StateWatch, Фундація DEJURE, Рух ЧЕСНО, Інститут законодавчих ідей, БФ "Восток-SOS", ГО "Правозахисна Ініціатива", ОПІРОРГ, ГО "Школа Медіапатріотів", Лабораторія законодавчих ініціатив, ACREC, Львівський регуляторний хаб, Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО), Громадська організація "Корпус справедливості" та Центр прав людини ZMINA. 

Нагадаємо,

  • 29 грудня на КПВВ "Майорське" триває обмін утримуваними особами між українською стороною і представниками ОРДЛО. 
  • За даними українських ЗМІ, в Україну в рамках обміну повернуться, щонайменше, 7 військовослужбовців.
  • Так званий "омбудсмен ДНР" Дар'я Морозова заявила, що бойовики готові передати українській стороні 55 осіб, а Україна у свою чергу - 87. За словами Морозової, остаточні цифри буде оприлюднено за підсумками верифікації. 
  • За інформацією Офісу президента, Україні передали перших 25 осіб. Омбудсмен Людмила Денісова повідомила, що серед них 4 військових, які довгий час були в полоні. 
  • За інформацією джерела УП, наближеного до обміну утримуваними особами, на територію ОРДЛО в рамках обміну відмовилися переходити 22 людини
  • Українська сторона планує в рамках обміну полонених передати бойовикам ОРДЛО колишніх беркутівців, обвинувачених у розстрілі людей на Інститутській 20 лютого 2014 року. 28 грудня суд звільнив їх під особисте зобов'язання, однак активісти блокують виїзди з Лук'янівського СІЗО, щоб не дозволити вивезти для обміну трьох із п'яти ексберкутівців, які там утримуються. 
  • Одеське видання "Думська" з посиланням на джерело в СБУ повідомило, що для майбутнього обміну ув'язненими між Україною і РФ в Одесі звільнили з-під варти 11 осіб.
  • Крім того трьох обвинувачених у теракті в Харкові біля Палацу спорту в 2015 році можуть включити до списку для обміну на українців, незаконно утримуваних у в'язницях ОРДЛО і на території РФ.
  • Дзержинський райсуд Харкова звільнив з-під арешту Максима Мисяка, обвинуваченого у трьох вбивствах, для участі в обміні.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування