"Репортери без кордонів" стурбовані невідповідністю доказів у справі Шеремета

П'ятниця, 10 січня 2020, 23:18
Репортери без кордонів стурбовані невідповідністю доказів у справі Шеремета

Міжнародна організація "Репортери без кордонів" висловила стурбованість невідповідністю доказів у справі вбивства журналіста Павла Шеремета.

Джерело: заява "Репортерів без кордонів"

Дослівно: " "Репортери без кордонів" стурбовані невідповідністю доказів, на основі яких українські чиновники заявили про розкриття вбивства редактора новинного сайта Павла Шеремета у 2016 році і закликають продовжити розслідування та бути більш прозорими у цій справі".

Деталі: У правозахисній організації заявили, що прокуратура відмовляється надавати всі наявні докази, а сама справа ґрунтується на чотирьох суперечливих експертизах. 

"Необхідно дізнатись правду про вбивство Павла Шеремета, особливо у зв’язку з тим, що в 2019 році в Україні був вбитий ще один журналіст ( Вадим Комаров – УП) ", – йдеться в заяві. 

Що передувало: 10 січня Апеляційний суд Києва відмовився відпустити з-під варти музиканта Андрія Антоненка, підозрюваного у вбивстві журналіста Павла Шеремета. У той же час захист Антоненка заявив про приховування доказів з боку прокуратури. 

Знати більше: Що відомо про людей, яких підозрюють у причетності до вбивства Шеремета

Заява УП: Щодо розслідування МВС справи Павла Шеремета

Передісторія:

  • Один із керівників "Української правди" Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.
  • 12 грудня 2019 року правоохоронці повідомили, що підозрюють щонайменше п’ятьох осіб: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко ("Лісу"), музиканта й добровольця Андрія Антоненка ("Riffmaster"), добровольців Владислава та Інну Грищенків ("Бучу" й "Пуму").
  • За версією слідства, Дугарь фотографувала камери напередодні вбивства, Кузьменко закладала вибухівку під авто, Антоненко фігурує в розслідуванні як організатор.
  • Суд арештував Кузьменко та Антоненка, а Дугарь відправив під домашній арешт.
  • Із Кузьменко провели слідчий експеримент. Вона розкритикувала експертизу, яка нібито доводить її причетність.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що вбивство Шеремета було добре технічно підготовленим, а підозрювані говорили про покровителя, який їх має "витягнути" і захистити.
  • Усі затримані заперечують свою причетність до вбивства.
  • Антоненко вбачає у справі політичне переслідування і не виключає причетність Кремля.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування