Адвокат Дугарь: Фахівці визнали нікчемними основні докази МВС у справі Шеремета

Четвер, 16 січня 2020, 11:53
Адвокат Дугарь: Фахівці визнали нікчемними основні докази МВС у справі Шеремета

Адвокат підозрюваної у справі Шеремета Яни Дугарь опублікував висновки "фахівців-науковців з криміналістичних експертиз", які стверджують, що експертизи, надані стороною обвинувачення, не можуть бути доказами в суді.

Джерело: facebook адвокатського об’єднання OK LEGAL Ореховський та Коломієць

Пряма мова: "Ось частина документу, яким повністю знищено єдиний "доказ" від МВС у справі Шеремета - т.з. експертизу ходи і портретну експертизу.

Деталі: За висновком залучених адвокатами фахівців, експертиза МВС "неповна, необ’єктивна, не може слугувати доказом".

У висновку стверджується, що відеозаписи камер спостереження не дають можливості дослідити інтонаційно-мовленнєву складову невербальної поведінки суб’єктів.

Психологічна експертиза від МВС, йдеться у документі, досліджувала суто рухові характеристики, які, як стверджується самі по собі, взагалі не можуть бути предметом психологічної експертизи.

Залучені стороною захисту фахівці, також наполягають, що у портретній частині експертизи пропущено цілий етап з методики дослідження. Вони стверджують, що зображення порівнюваних облич мають різні розміри та відтворені у різних ракурсах.

Пряма мова: "Незалежні експерти відтак вважають експертизу від МВС необгрунтованою, неповною, та необ’єктивною, яка не відповідає закону "Про судову експертизу", КПК. Такою, що, на їх думку, не може слугувати джерелом доказів у справі".

Деталі: Адвокат Віталій Коломієць повідомив, що рецензію на експертизу МВС склали  "фахівці-науковці з криміналістичних експертиз з понад 30-літнім досвідом, які дорожать репутацією і є незалежними від МВС". Він відмовився називати їхні імена. В кінці документа вказано, що дослідження проводилося двома судовими експертами вищого кваліфікаційного класу. Дослідження експертиз завершено 9 січня, а 13 було передано стороні обвинувачення і суду.

Адвокат нагадав, що 3 січня сторона захисту Дугарь подала до Державного бюро розслідувань заяву щодо фальсифікації доказів з боку слідчих. Він додав, що в ДБР ігнорують їхні запити інформації щодо реєстрації і відкриття провадження за цією заявою.

Що було раніше: 8 січня Київський апеляційний суд залишив  Дугарь під цілодобовим домашнім арештом. Колегія суддів змінила місце реєстрації Дугарь із селища Гвардійського Дніпропетровської області на Київ.

15 січня на суді з розгляду клопотання про зміну запобіжного заходу Дугарь, захисники заявили, що у них є ще кілька свідків і попросили суд перенести засідання. Суд відклав розгляд клопотання до 12:30 17 січня.

Знати більше: Що відомо про людей, яких підозрюють у причетності до вбивства Шеремета

Детальний розбір справи Шеремета. Всі докази, алібі та відкриті запитання

Передісторія:

  • 13 грудня підозрювану у причетності до вбивства журналіста та одного із керівників "Української правди" Павла Шеремета Яну Дугарь відправили під цілодобовий домашній арешт.
  • За версією слідства, Дугарь фотографувала відеокамери біля будинку Шеремета за кілька днів до вбивства. Поліція називає її "розвідницею".
  • 12 грудня правоохоронці повідомили, що підозрюють у справі Шеремета щонайменше п’ятьох людей: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікаря й волонтера Юлію Кузьменко, музиканта й добровольця Андрія Антоненка, добровольців Владислава та Інну Грищенків.
  • За версією правоохоронців, закладала вибухівку під авто Шеремета Кузьменко, а допомагав їй Антоненко.
  • Слідство вважає основним мотивом убивства журналіста Шеремета дестабілізацію ситуації в країні.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування