Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У ДСНС і Укргідрометцентрі розповіли, коли очиститься повітря в Києві

Субота, 18 квітня 2020, 17:38
Микола Чечоткін

Забруднення повітря у столиці не пов’язане з пожежами в Чорнобильській зоні, зменшення забруднення очікується на початку наступного тижня.

Джерело: голова ДСНС Микола Чечоткін на нараді під головуванням президента, повідомляє пресслужба президента, заступник директора Українського гідрометцентру Анатолій Прокопенко на брифінгу, повідомляє сайт МВС

Деталі: За словами Чечоткіна, радіаційний фон у Зоні відчуження, Києві та області в межах норми й не перевищує фонових значень, а забруднення повітря у столиці не пов’язане з пожежами в Чорнобильській зоні.

Загрози об'єктам критичної інфраструктури Зони відчуження, таким як "Укриття", сховище радіаційних відходів тощо, немає. На Житомирщині ж горить лісова підстилка, залишки деревини та очерет.

Він також повідомив, що найближчими днями опадів не передбачається. На початку наступного тижня вітер змінить напрямок на північний, і очікується зменшення впливу займань на забруднення повітря в столиці.

У той же час, заступник директора Українського гідрометцентру Анатолій Прокопенко на брифінгу в суботу повідомив, що в Києві в кілька разів перевищена гранично допустима концентрація пилу і залишків горіння, а також діоксиду сірки, діоксиду азоту та формальдегіду, і ситуація може покращитися 20-22 квітня.

Пряма мова Прокопенка: "Станом на 17 і 18 квітня якість атмосферного повітря у столиці оцінюється наступними значеннями: зважені речовини (пил і залишки горіння) перевищують граничну допустиму концентрацію в 2-4 рази, діоксид сірки, діоксид азоту, а також формальдегід перевищують гранично допустимі значення в 2-3 рази. При цьому оксид вуглецю знаходиться в межах нижче ГДК".

"Великі значення забруднення атмосферного повітря, як правило, спостерігаються в нічні і особливо ранні години. Тому в даний час необхідно обмежити перебування на вулиці та не відкривати вікна.

Ці забруднення, які спостерігаються в Києві, є наслідком переміщення повітряних мас з території Житомирської області. Найближчими днями північно-західний напрямок вітру збережеться. Вже 20-22 квітня вітер змінить напрямок на північний, і в ці дні очікується зменшення впливу на забруднення в Києві".

Деталі: Прокопенко зазначив, що такі показники характерні для весняного періоду, крім зважених речовин, і оцінюються як некритичні для населення.

Також він зазначив, що забруднення повітря в столиці не пов'язано з пожежами в Зоні відчуження.

Передісторія:

  • У Чорнобильській зоні з 4 квітня гасять пожежу – 14 квітня відкритий вогонь вдалося погасити завдяки дощу, але трава й пеньки досі тліють. Станом на 18 квітня пожежі в Зоні відчуження охопили вже територію 5 лісництв.
  • 16 квітня від вечір вітер змінив напрямок – і у київському повітрі з’явилися продукти горіння. Киянам радили не відчиняти вікна.
  • Рейтинг індексу якості повітря QIAir показав, що Київ - світовий лідер з забрудненого повітря. Такі ж показники зберігалися і в суботу.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков 18 квітня повідомив, що причина забруднення повітря біля Києва – пожежі у Житомирській області. За його словами, з 15 осередків загорянь в екосистемах Житомирської області рятувальники вже ліквідували 6.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:22
Атеш: Одне з відділень 44 армійського корпусу ЗС РФ відмовилося атакувати Харківщину
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
Усі новини...
Реклама: