Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Іран досі не віддав "чорні скриньки" збитого літака МАУ

Неділя, 31 травня 2020, 15:11
Іран досі не віддав чорні скриньки збитого літака МАУ

Бортові самописці збитого Іраном на початку поточного року літака МАУ досі не були передані Україні на розшифровку.

Джерело: Укрінформ з посиланням на заяву міністра транспорту Канади Марка Гарно

Деталі: В ході пресконференції в Оттаві Марка Гарно розповів, що Іранська влада не виконала обіцянку про передачу бортових самописців Україні. За його словами, Іран пояснює затримку із пандемією COVID-19.

Він наголосив, що Канада докладає зусиль, аби "чорні скриньки" були нарешті належним чином розшифровані.

Пряма мова: "Скриньки" досі в Ірані й ми продовжуємо чинити тиск. Іран пообіцяв передати "скриньки" Україні, однак цього не трапилося. Вони сказали, що "скриньки" будуть передані протягом двох тижнів, але це збіглося в часі із серйозним спалахом COVID-19 в Ірані й вони пояснили, що не мали на той час змоги розв'язувати це питання.

Ми продовжуємо схиляти Іран до передачі цих "скриньок" відповідно до його зобов’язань за Додатком 13 Чиказької конвенції, й продовжуватимемо це робити надалі".

Знати більше: Авіакатастрофа літака МАУ в Ірані. Все, що відомо

Нагадаємо: Офіційний представник Ірану в Міжнародній організації цивільної авіації ще в березні погодився передати бортові самописці Україні для розшифровки.

У квітні міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявляв, що в справі про збиття літака Boeing 737-800NG авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" в Ірані Україна діятиме спільно і скоординовано з іншими країнами, чиї громадяни загинули у катастрофі.

Передісторія:

  • 8 січня в Ірані розбився літак рейсу PS 752 "Тегеран – Київ" авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ), в результаті катастрофи загинули 176 осіб. На борту були громадяни 7 країн: Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини, Великобританії та України (2 пасажири і 9 членів екіпажу).
  • 11 січня Іран офіційно визнав, що помилково збив літак МАУ, відповідальність за це взяв на себе Корпус вартових ісламської революції – військова гілка виконавчої влади Ірану.
  • 5 країн, чиї громадяни загинули в авіакатастрофі літака "Міжнародних авіаліній України" під Тегераном 8 січня, звернулися до Ірану з вимогою передачі бортових самописців.
  • Україна тричі зверталася до компетентних органів Ірану з проханням надати українській стороні бортові самописці збитого "Боїнга".
  • Генеральний прокурор Руслан Рябошапка заявляв, що Україна відновила комунікації з Іраном щодо катастрофи літака "МАУ" під Тегераном, але через епідемію коронавіруса консультації були відкладені.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...