Зеленський розповів, чому Саакашвілі не став віцепрем'єром

Четвер, 11 червня 2020, 11:47
Зеленський розповів, чому Саакашвілі не став віцепрем'єром
Фото voxukraine.org

Президент Володимир Зеленський заявляє, що розглядав можливість призначення  колишнього президента Грузії та ексголови Одещини Міхеіла Саакашвілі на посаду віцепрем'єра з реформ, але цього не підтримала фракція "Слуги народу". 

Джерело: Зеленський в інтерв'ю "Українській правді"

Пряма мова: "Не став віцепрем’єром – ред.), тому що відношення було різне – і різке, і різне у нашій фракції. 

Він хоче займатися реформами? Ось реальність, в якій він може це робити, і я потім йому запропонував іншу посаду". 

Деталі: Зеленський розповів, що при зустрічі з Саакашвілі, той сказав, що хоче допомагати, і потім декілька разів приходив з різними "адекватними порадами". 

За словами президента, він спершу запропонував Саакашвілі піти до нього радником з реформ, але той відповів, що це не його рівень, і сам запропонував, що "в уряді може займатися реформами, бути віцепрем’єром по реформі".

Зеленський на це відповів, що обговорить це з прем’єром. Але потім призначення Саакашвілі не підтримали у фракції. І врешті він отримав посаду голови Виконавчого комітету реформ.

Він також пояснив, що повернув український паспорт Саакашвілі, бо "це було справедливо".

За словами Зеленського, він не боїтеся, що голова Виконавчого комітету реформ колись може почати воювати проти нього, як це було з п’ятим президентом Петром Порошенком, бо Саакашвілі ніколи не був його другом. Водночас президент допустив, що "все може бути".

Що було раніше: 7 травня президент Володимир Зеленський призначив Міхеіла Саакашвілі головою Виконавчого комітету реформ.

Передісторія:

  • У липні 2017 року Петро Порошенко позбавив колишнього президента Грузії та колишнього керівника Одеської обласної держадміністрації Міхеіла Саакашвілі українського громадянства, після чого його видворили до Польщі.
  • У травні 2019 року Зеленський повернув Саакашвілі громадянство України.
  • 22 квітня 2020 року стало відомо, що Зеленський запропонував йому посаду віцепрем'єра з реформ – і Саакашвілі погодився.
  • Однак у Грузії заявили, що вони досі вимагають екстрадиції Саакашвілі, тож його призначення в український уряд погіршить відносини з Україною. Також там готові були викликати посла з України.К
  • Крім того, Саакашвілі не вдалося зразу переконати більшість фракції "Слуга народу" проголосувати за його призначення віцепрем’єром. 
  • Згодом Саакашвілі говорив депутатам уже про позицію радника Зеленського.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування