У Венедіктової 4 місяці блокують екстрадицію Бахматюка і вимагають ще доказів – джерело

Вівторок, 13 жовтня 2020, 22:15
У Венедіктової 4 місяці блокують екстрадицію Бахматюка і вимагають ще доказів – джерело

В Офісі генерального прокурора з червня не направляють до Австрії запит на екстрадицію ексвласника VAB Банку Олега Бахматюка, підозрюваного в заволодінні 1,2 мільярда гривень стабілізаційного кредиту, та вимагають довести законність його розшуку.

Джерело: співрозмовник УП у правоохоронних органах

Деталі: Детективи Національного антикорупційного бюро склали клопотання про екстрадицію 15 червня 2020 року. Станом на 13 жовтня Офіс генпрокурора не направив документи в Австрію.

При цьому підлеглі генпрокурорки Ірини Венедіктової вимагають надати додаткову інформацію про справу.

Формальною підставою є звернення адвоката Бахматюка, який вважає незаконним міжнародний розшук бізнесмена і стверджує, що правоохоронцям відоме його місцезнаходження. 

На думку співробітників Офісу генпрокурора, якщо ці претензії підтвердяться, вони ставлять під сумнів законність ухвали суду про заочний арешт Бахматюка. Саме ця ухвала дозволяє направити запит на екстрадицію.

Через це ОГП вимагає від Антикорупційної прокуратури довести законність розшуку і надати для цього низку даних. Зокрема: дату, коли НАБУ стало відомо, що Бахматюк перебуває за кордоном; чи отримувало НАБУ інформацію від адвоката про місце проживання бізнесмена; чи викликали підозрюваного після того, як дізнались, де він живе; чи надсилали такі виклики до правоохоронців Австрії тощо.

Водночас, співрозмовник УП звертає увагу, що доводам про нібито необгрунтованість розшуку надала свою оцінку Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду. Вона дійшла висновку, що детективи надали належні та допустимі докази розшуку, та дозволила заочний арешт Бахматюка.

При цьому, згідно з Кримінальним процесуальним кодексом, суд може дати дозвіл на заочний арешт виключно в тому випадку, якщо прокурор доведе, що підозрюваний перебуває в міжнародному розшуку.

"Українська правда" звернулась по коментар до прессекретарки Ірини Венедіктової і оприлюднить позицію Офісу генпрокурора, якщо вона буде надана.

Знати більше: Як одним підписом зруйнувати справу проти Бахматюка на 1,2 мільярда

Справа Бахматюка. Чому НАБУ затримало екс-заступника Гонтаревої та банкірів бізнесмена

Передісторія:

  • У жовтні 2014 року Нацбанк виділив "ВіЕйБі Банку" стабілізаційний кредит на суму 1,2 млрд грн. ВіЕйБі належав власнику аграрного холдингу "Укрлендфармінг" Олегу Бахматюку.
  • В листопаді 2014 року НБУ визнав банк неплатоспроможним і ввів тимчасову адміністрацію.
  • НАБУ почало розслідувати справу Бахматюка в жовтні 2016 року.
  • Коли слідчі вийшли на фінішну пряму, генпрокурор Юрій Луценко вирішив віддати справу в поліцію
  • Сто томів кримінальної справи щодо зловживань у "ВіЕйБі банку" зберігалися поліцією у підвалі стороннього підприємства і були затоплені.
  • У листопаді 2019 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП оголосили Бахматюку і його ймовірним спільникам підозри.
  • Тоді Бахматюк заявив, що планує повернутися в Україну.
  • Згодом бізнесмена оголосили у розшук.
  • 28 травня суд заочно призначив Бахматюку тримання під вартою.

Соня Лукашова, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування