Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Секретний запис про катастрофу в Ірані: запит до Канади готовий

Вівторок, 16 лютого 2021, 11:47
Секретний запис про катастрофу в Ірані: запит до Канади готовий

Українська прокуратура підготувала запит до канадських колег із проханням передати секретний аудіофайл, що може довести навмисне збиття літака "Міжнародних авіаліній України" в Ірані 8 січня 2020 року

Джерело: заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов в інтерв'ю "Радіо Свобода"

Пряма мова: "Зараз підготовлений четвертий запит (до Канади – ред.) про передачу аудіофайлу, про який повідомила канадська телерадіомовна корпорація і в якому може міститися інформація про навмисне збиття українського літака. 

Сподіваємося на якнайшвидшу передачу цього аудіофайлу і готові до проведення експертиз паралельно з нашими партнерами. Так ми прискоримо процес встановлення істини й досягнення справедливості".

Деталі: Мамедов пояснив, що Україна пропонувала Канаді організувати міжнародну слідчу групу, але канадське законодавство не дозволяє розслідувати кримінальну справу, якщо злочин скоєно не на території Канади. 

Тому співпрацю організовано через подання запитів про правову допомогу.

Таких запити на сьогодні відправлено до Канади вже три.

Цьому передувало: 2 лютого канал "1+1" оприлюднив запис перемовин диспетчерської аеропорту Тегерана та другого пілота літака іранської компанії "Асеман Ейрлайнз", що, за словами президента Володимира Зеленського, доводить: Іран від самого початку знав, що пасажирський літак МАУ збила ракета військових.

10 лютого канадське ЗМІ повідомило, що уряд та органи безпеки Канади вивчають аудіозапис, на якому ймовірно міністр закордонних справ Ірану обговорює можливість того, що знищення рейсу PS752 було навмисним актом.

Після цього заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін заявив, зл органи досудового розслідування та прокуратури України дослідять аудіозапис, який є у канадців.

Передісторія:

  • 8 січня 2020 року літак регулярного рейсу PS 752 Тегеран - Київ авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) розбився в Ірані. У літаку було 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, усі 176 осіб загинули.
  • 11 січня 2020 року Іран визнав, що збив пасажирський літак авіакомпанії МАУ. До цього нібито призвів людський фактор: військові помилково прийняли авіалайнер за ворожу ціль після удару американського безпілотника, в результаті якого загинув високопоставлений іранський військовий генерал в Іраку.
  • У липні в Ірані заявили, що катастрофа Boeing компанії "Міжнародні авіалінії України" була викликана неправильним налаштуванням системи протиповітряної оборони.
  • Іран зволікав із наданням інформації та рішенням про компенсації родинам загиблих. Іран передав Франції "чорні скриньки" літака МАУ лише влітку. Заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін розповів, що розшифровані дані підтверджують, що було "незаконне втручання в літак".
  • 30 грудня стало відомо, що Іран виділить $150 000 родинам кожної із жертв катастрофи рейсу PS752 (літака МАУ). Канаду не задовільняє така пропозиція Ірану.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування