ОГП про катастрофу МАУ: Іран прикривається таємницею, Україна одна в розслідуванні

Вівторок, 16 лютого 2021, 13:26
ОГП про катастрофу МАУ: Іран прикривається таємницею, Україна одна в розслідуванні
AP

Офіс генпрокурора нарікає на слабку співпрацю у розслідуванні катастрофи літака "Міжнародних авіаліній України" в Ірані: відповідей Канади на запити доводиться чекати місяцями, а Іран приховує інформацію, прикриваючись військовою таємницею.

Джерело: заступник генпрокурора України Гюндуз Мамедов в інтерв’ю "Радіо Свобода"

Пряма мова: "Україна залишилася одна у своєму розслідуванні. Запити про правову допомогу виконуються місяцями. Ми розуміємо, така обставина, як пандемія, що вразила весь світ, звичайно, ускладнила навіть авіасполучення і передачу матеріалів, але тим не менше.

Є труднощі з передачею матеріалів із Канади. Українські прокурори в постійному "конекті" з канадськими колегами, але це мало сприяє оперативному виконанню наших запитів про правову допомогу на території Канади й передачу матеріалів в Україну. 

У зв'язку з цим ми навіть ініціювали візит української групи в Канаду для можливості проведення особистих зустрічей із нашими канадськими партнерами, і сподіваюся, що його розглянуть найближчим часом".

Деталі: Мамедов також сказав, що відповіді Ірану на письмові запити чи доручення українських прокурорів були неповними, а незабаром Тегеран може перестати відповідати.

На слова військового прокурора Тегерану про те, що оператор ЗРК нібито ідентифікував літак МАУ як об'єкт, який рухається поза курсом польоту, Мамедов заперечив, що "український літак не відхилявся від курсу", а оператор мав відрізнити літак від крилатої ракети хоча б за швидкістю польоту й набором висоти.

Пряма мова Мамедова: "Суттєвого просування в діалозі з Іраном немає. Зараз українсько-іранські відносини в цьому питанні рухаються в рамках технічного розслідування. Вони надали проєкт фінального звіту, який опрацьовує уповноважений представник у технічному розслідуванні від України. У кримінальному процесі після жовтневих переговорів ми ще не отримували відповіді на наші запити про правову допомогу…

Щодо більшої частини питань Іран прикривається військовою державною таємницею. Але дозвольте: на умовах конфіденційності ми подали запит передати нам файл із записами переговорів екіпажу в кабіні літака, а також записи магнітофона з бойової машини, з якої зроблені були постріли. Іран мовчить. Але в чому ж тут може бути військова державна таємниця? У тому, що український літак збитий зумисно, й докази цього факту цілеспрямовано приховуються?!.

Те, що ми досі чули від Ірану, підтверджує неспроможність їхніх версій і умисний характер дій – не надавати Україні речові докази в справі. Іран не пояснює, як відбувається координація між військовими й цивільними, і ми в цьому бачимо спроби приховати правду про те, що трапилося. Це принципово важливо, тому що український літак мав дозвіл військової влади на виліт – і попри це був збитий кілька хвилин по тому…

Я можу припустити, що Іран незабаром може оголосити про винесення вироку щодо осіб, даних і посад яких ми так і не дізнаємося, і далі на всі запити про правову допомогу буде рапортувати про наявність вироку у вигляді максимальної міри покарання – 3 роки позбавлення волі".

Передісторія:

  • 8 січня 2020 року літак регулярного рейсу PS 752 Тегеран - Київ авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) розбився в Ірані. У літаку було 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, усі 176 осіб загинули.
  • 11 січня 2020 року Іран визнав, що збив пасажирський літак авіакомпанії МАУ. До цього нібито призвів людський фактор: військові помилково прийняли авіалайнер за ворожу ціль після удару американського безпілотника, в результаті якого загинув високопоставлений іранський військовий генерал в Іраку.
  • У липні в Ірані заявили, що катастрофа Boeing компанії "Міжнародні авіалінії України" була викликана неправильним налаштуванням системи протиповітряної оборони.
  • Іран зволікав із наданням інформації та рішенням про компенсації родинам загиблих. Іран передав Франції "чорні скриньки" літака МАУ лише влітку. Заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін розповів, що розшифровані дані підтверджують, що було "незаконне втручання в літак".
  • 30 грудня стало відомо, що Іран виділить $150 000 родинам кожної із жертв катастрофи рейсу PS752 (літака МАУ). Канаду не задовільняє така пропозиція Ірану.
  • 31 грудня 2020 року Іран "з п'ятої спроби" передав Україні проєкт технічного звіту щодо причин катастрофи літака МАУ в Тегерані.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування