Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

РНБО хоче повернути державі нафтопровід, який пов’язували з Медведчуком

П'ятниця, 19 лютого 2021, 17:38

Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення "вжити невідкладних заходів" для повернення у держвласність частини нафтопродуктпроводу, продаж якого пов’язували із проросійським політиком Віктором Медведчуком.

Джерело: брифінг секретаря РНБО Олексія Данілова; сайт президента 

Пряма мова Данілова: "Справа того, що ніякої приватизації цього об’єкта української власності не було. На наш погляд, у незрозумілий поки що спосіб цей об’єкт державної власності без приватизації, без Фонду держмайна опинився у власників, які зареєстровані в іноземній країні.

І зараз дано доручення розібратись, чому так сталося, хто цю оборудку проводив, і чому так сталось, що ці афільовані з Україною громадяни певний час користувались цим продуктопроводом.

Він перебував не під контролем держави України. Хто ним користувався, як це відбувалось – ви найближчим часом все це побачите і почуєте".

Деталі: За законом, магістральний трубопровідний транспорт має важливе народногосподарське та оборонне значення і є державною власністю України.

У 2015 році рішенням РНБО, яке було введено в дію указом президента, Кабінету міністрів доручили "вжити необхідних заходів для збереження та експлуатації" згаданої частини нафтопродуктопроводів. Зокрема, Кабмін мав визначити відповідальний орган влади і забезпечити захист економічних інтересів держави.

Однак, наразі у РНБО кажуть, що за понад 5 років уряд цього не зробив. Зокрема, не забезпечив доведення в судах права держави на володіння та користування частиною нафтопродуктопроводів.

Унаслідок цього державна власність опинилася в руках двох власників з іноземною реєстрацією, але афілійованих з двома громадянами України.

Що було раніше: 19 лютого РНБО включила в санкційний список 8 осіб і 19 компаній, зокрема нардепа ОПЗЖ Віктора Медведчука, його дружину Оксану Марченко та її подругу Наталю Лавренюк, яку вважають цивільною дружиною нардепа Тараса Козака.

Санкції проти Медведчука і його дружини ввели за фінансування тероризму.

Читайте також: Козак Медведчука. Звідки у соратника кума Путіна гроші на телеканали

Телевізійна скринька Пандори. Як Зеленський ввів санкції проти каналів Медведчука

Передісторія

  • 11 лютого 2021 року колишньому заступнику директора ДП "УкрДІАП"(Інституту азотної промисловості й продуктів органічного синтезу) повідомили про підозру у зловживанні службовими повноваженнями за неправдивий висновок до суду, в результаті чого фірма "ПрикарпатЗахідтранс" заволоділа частиною магістрального нафтопродуктпроводу "Самара – Західний напрямок ".
  • ЗМІ пов'язували компанією "ПрикарпатЗахідтранс" із оточенням Медведчука.
  • "ПрикарпатЗахідтранс" експлуатує близько 800 км нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок", за яким дизельне паливо з Росії й Білорусі качають для України і транзиту до Європи.
  • У свою чергу, партія "Опозиційна платформа – За життя" спростовує зв'язок Медведчука з цим нафтопродуктопроводом.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: