У Білорусі намагаються спростувати, що літак із Протасевичем саджав офіцер КДБ

Середа, 12 січня 2022, 09:24
У Білорусі намагаються спростувати, що літак із Протасевичем саджав офіцер КДБ
Євген Циганов. Скріншот із відео

У Білорусі через місяць вирішили спробувати спростувати заяву польських спецслужб про те, що екстрену посадку в Мінську літака Ryanair з білоруським опозиціонером Романом Протасевичем здійснював офіцер білоруського КДБ.

Джерело: сюжет білоруського держканалу ОНТ "Таємниці рейсу Афіни-Вільнюс". Нові подробиці скандалу з бортом Ryanair

Деталі: У так званому "розслідуванні ОНТ" заявляють, що заяви польських спецслужб "брехня та монтаж".

Реклама:

У 15-хвилинному сюжеті немає якихось документів чи нових фактів скандальної посадки літака.

Але у "розслідуванні" ОНТ показав інтерв'ю з керівником польотів Мінського районного диспетчерського центру "Бєлаеронавігації" Євгеном Цигановим.

Держканал Білорусі стверджує, що саме він керував діями диспетчера Олега Галегова під час екстреної посадки рейсу Ryanair із Протасевичем.

ВІДЕО ДНЯ

Пряма мова Циганова: Так, це мій голос. Екіпаж дуже багато запитував різної інформації, якої оперативно сам диспетчер міг і не знати. Я тут втрутився трохи, знаючи свої керівні документи. І ухвалював рішення при взаємодії зі старшим диспетчером. Остаточне рішення за мною. Я був там як керівник польотів і старший диспетчер мій".

Деталі: На слова журналіста про те, що польські спецслужби заявляли, що посадкою літака керував співробітник КДБ, Циганов сказав, що це смішно. Він розповів, що і освіта у нього спеціальна авіаційна, і працює він у "Бєлаеронавігації" з 2000 року.

Автори "розслідування" кілька разів називають опубліковані матеріали переговорів між пілотом літака Ryanair та білоруськими диспетчерами "монтажем", але жодних доказів цього не наводять.

Також у сюжеті заявляється, що диспетчер Галегов нібито не покидав Білорусь, а просто виїхав у заплановану відпустку до Грузії.

Але нібито після прильоту в Тбілісі з ним "стали відбуватися дивні ситуації", і з відпустки він не повернувся, і де зараз "громадянин Білорусі, чи він живий, не відомо".

Що було раніше: У грудні 2021 року колишній диспетчер мінського аеропорту співпрацював із розвідувальними органам Польщі й розповів, що приземлення літака Ryanair з білоруським опозиціонером Романом Протасевичем здійснював офіцер білоруського КДБ.

Передісторія: 

  • 23 травня 2021 року в мінському аеропорту екстрено приземлився пасажирський літак ірландської компанії Ryanair, що летій за рейсом "Афіни – Вільнюс". На його борту перебував білоруський опозиційний журналіст і засновник telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич, якого білоруські спецслужби заарештували відразу після приземлення літака.
  • Білоруські спецслужби буцімто отримали емейл, що на борту літака є бомба, яку "терористи", мовляв, хотіли деактивувати у Вільнюсі. Однак повідомлення про бомбу прийшло до білоруських спецслужб пізніше за час контакту диспетчерів мінського аеропорту з пілотами лайнера.
  • Європейський Союз наклав цілу низку санкцій на режим Лукашенка за примусову посадку літака.
  • Україна з 26 травня 2021 року припинила авіасполучення з Білоруссю й закрила повітряний простір для літаків, зареєстрованих у Білорусі.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування